Guvernul olandez a prezentat un proiect de lege privind taxare camioane

Guvernul olandez a prezentat un proiect de lege privind taxare camioane
Executivul olandez a prezentat un proiect de lege privind taxare camioane, în funcție de numărul de kilometri parcurși.

Rețeaua de autostrăzi și drumuri din Olanda – una relativ mică – înregistrează un trafic intens de camioane, generat în principal de faptului că această țară este principală poartă de intrare a mărfurilor în Europa, pe mare.

Guvernul olandez a prezentat un proiect de lege privind taxare camioane

Din acest motiv, guvernul olandez dorește să genereze venituri din acest trafic intens de camioane.

Astfel, pe 26 iunie 2019, ministrul transporturilor din Olanda a prezentat un proiect de lege care prevede taxarea camioanelor care călătoresc pe anumite drumuri din țară, în funcție de numărul de kilometri parcurși.

Aceștia vor fi detectați prin intermediul sistem electronic EETS.

Proiectul de lege a fost publicat pe Internet, unde se afla în dezbatere publică până pe 7 august. Apoi, Executivul va decide dacă va implementa sau nu această lege.

Tarifele propuse variază în funcție de norma de poluare și masa maximă autorizată.

Spre exemplu, un camion cu norma de poluare Euro 0 de peste 32 de tone ar urma să plătească 0.260 euro/kilometru, valoare care scade la 0.130 euro/kilometru pentru un Euro VI cu aceeași masă.

VEZI ȘI: Poliția germană intensifică controalele radar la camioane în regiunea Franconia

Întreaga sumă colectată din această taxă va fi refolosită în transporturi, cu scopul de a reduce amprenta de CO2 actuală la vehiculele grele.

Taxa de drum trebuie aplicată începând cu 2023 pe întreaga rețea de autostrăzi și pe anumite drumuri regionale, adică pe acelea care ar putea reprezenta o alternativă la autostrada în sine.

Cel mai probabil, implementarea sistemului de taxare pentru camioane va fi realizat în trei etape, așa cum a fost prezentat la început de 2018.

Follow #infotrucker