GreenZoneȘtiri

Helrom vrea să revoluționeze transportul combinat de mărfuri

Start-up-ul german Helrom a prezentat un vagon inovator care să facă transportul combinat de mărfuri mai eficient, mai rapid și mai sigur.

Transportul combinat de mărfuri este una din soluțiile propuse de Uniunea Europeană și guvernele mai multor țări pentru reducerea poluării, dar realitatea din teren arată că o combinație între transportul rutier și cel feroviar este încă departe de a fi una optimă.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Compania germană Helrom propune acum o soluție care ar putea rezolva o parte din problemele care apar la trecerea transportului de pe drum pe calea ferată.

Astfel, Helrom propune un vagon special unde nu ai nevoie de macarale sau alte dispozitive complicate pentru încărcarea semiremorcilor neînsoțite.

Acesta dispune de o rampă rabatabilă pe lateral, camionul împinge doar semiremorca pe acest vagon. În punctul de sosire, semiremorca neînsoțită este preluată de un alt cap tractor.

Toată operațiunea durează doar câteva minunte, iar un tren întreg este încărcat în maximum o oră. Pentru companiile de transport și logistică poate fi o soluție interesantă pentru că nu mai e nevoie să încarce semiremorca cu capul tractor pe vagonul platformă și operațiune se desfășoară mult mai rapid și în siguranță.

Helrom vrea să revoluționeze transportul combinat de mărfuri

Helrom va inaugura prima linie feroviară de acest tip între portul din  Duisburg și orașul Viena. Capacitatea este de 40 de semiremorci pe transport și plecarea se face la ora 22:00 din cele două puncte, șase zile pe săptămână, pe tot parcursul anului. Helrom garantează și că transportul va ajunge dintr-un punct într-altul în maximum 19 ore.

VEZI ȘI: Tesla face lobby pentru ridicarea restricțiilor de circulație pentru camioane din Germania

Proiectul celor de la Helrom vine într-un moment în care toate statele din Uniunea Europeană își dorescă să mute cât mai mult din transportul rutier pe șine. În Germania, transportul feroviar de mărfuri reprezintă 17% din total, dar obiectivul guvernului este să-l crească la 26%.

Ruta Duisburg-Viena este doar prima din proiectul celor de la Helrom care au identificat 50 de coridoare care se pretează pentru un astfel de transport. În prezent, 75% din transportul de mărfuri se face pe șosea, iar din acest total 78% se face cu camioane care nu pot fi ridicate cu macarele pentru a folosi transportul combunat.

Helrom vrea să revoluționeze transportul combinat de mărfuri

Sistemul a fost dezvoltat de compania suedeză Kockums încă de la începutul anilor 2000, dar a urmat criza și nimeni nu a vrut să introducă un concept nou de transportul combinat.

Compania Helrom a cumpărat proiectul și patentele în 2016 și a lucrat timp de 3 ani la dezvoltarea și perfecționarea sistemului. În total au fost investite peste 10 milioane de euro în acest proiect care va efectua primul transport în luna aprilie.

Din aceeași categorie...

Back to top button