GreenZone

Experți: Hidrogenul verde va fi insuficient mulți ani de acum încolo

Hidrogenul verde este o parte importantă a tranziției energetice în transporturi, dar oamenii de știință avertizează că acesta nu va fi disponibil în cantități suficiente mulți ani.

Hidrogenul verde este privit ca una dintre marile speranțe în lupta cu schimbările climatice. Experți de la 6 institute germane au scris într-o lucrare pentru proiectul Ariadne, sponsorizat din fonduri federale, că acest carburant nu va fi disponibil în cantități suficiente mult timp de acum înainte.

De aceea, recomandarea specialiștilor este ca hidrogenul eco ar trebui să fie rezervat aplicațiilor în care electrificarea directă cu energie verde nu este posibilă, de exemplu în industrie, zboruri de lungă distanță sau transporturi maritime.

Doar pentru a acoperi 1% din cererea de energie din UE din 2030, producția domestică de hidrogen verde va trebui să crească cu aproximativ 70% în fiecare an, în perioada 2023-2030. Ritmul de creștere trebuie să fie similar cu cel al energiei solare și de două ori mai rapid decât al energiei eoliene.

VEZI ȘI: Amoniacul ar putea fi folosit pentru transportul hidrogenului

Obstacolele nu sunt reprezentate doar de energia solară și eoliană încă insuficiente, ci și de lipsa facilităților de producție a hidrogenului. Numeroase astfel de facilități sunt anunțate pentru 2023, dar în majoritatea proiectelor nu s-a luat încă decizia finală pentru investiție.

”Hidrogenul este un nou purtător de energie. Încercăm să facem ceva ce nu s-a mai făcut niciodată, și anume să creștem cererea, infrastructura și producția în același timp. Este nevoie de coordonare, chiar și la nivel internațional, în special în ce privește infrastructura”, a declarat Falko Ueckerdt de la Institutul Potsdam pentru Cercetări ale Impactului Climatic.

În acest context, experții recomandă dezvoltarea importului de hidrogen verde. Oamenii de știință recomandă și folosirea hidrogenului albastru (cu energie provenită din arderea gazului natural, dar cu capturare și stocare de CO2), care poate fi folosit deja în cantități mari. ”O tranziție cu hidrogen albastru ar putea permite adoptarea la scară largă a tehnologiei cu hidrogen și creșterea cererii de hidrogen eco”, se mai arată în lucrare.

Din aceeași categorie...

Back to top button