Flux de putere continuu cu I-Shift Dual Clutch

Cele mai noi şi mai mari progrese în tehnica autocamioanelor au loc la nivelul echipamentelor electronice, Volvo Trucks reuşeşte să inoveze şi la partea pur mecanică.
I-Shift Dual Clutch este cea mai avansată transmisie mecanică destinată vehiculelor grele din prezent.
Cu asta cred că este toată lumea de acord, chiar şi concurenţa lui Volvo Trucks. Ambreiajul dublu nu l-a inventat Volvo, ci producătorii de automobile sport/curse, cu nişte zeci de ani în urmă.
Dintre cele mai noi aplicaţii, cea mai răspândită rămâne DSG-ul grupului VW. Spre deosebire de autoturisme, la camioane toate modificările, perfecţionările sunt orientate spre economia de motorină.
În cazul lui Volvo Trucks, constructorul declară o reducere a necesarului de motorină de până la cinci procente, iar cei care folosesc această transmisie deja pot confirma această cifră.
La I-Shift Dual Clutch, fiecare dintre cele două ambreiaje acţionează jumătate dintre treptele cutiei de viteze, unul pe cele pare, celălalt de cele impare. În timpul schimbării treptelor, înainte ca un ambreiaj să fie decuplat, celălalt este deja gata să preia puterea motorului. Evident că turaţia scade, însă deoarece râmâne în intervalul în care cuplu motor este constant, trecerea este lină, fără întreruperea fluxului de putere.
VEZI ȘI: Putere și prezicie în formă pură
Poate că vi s-a întâmplat, tare de mult, pe vremea când eraţi şoferi începători, să vă moară motorul în timp ce căutaţi vitezele pe o urcare. Asta s-a întâmplat din cauza întreruperii fluxului de putere între motor şi roţi. Cazul este astăzi rezolvat fie de experienţă, fie de electronica transmisiilor automatizate. Dar la Volvo procesul se întâmplă mai elegant şi mai imperceptibil, după cum vă relatam în primul articol despre modelul Volvo FH Performance Edition.
Cel mai spectaculos, este că această cutie de viteză neobişnuită a fost folosită chiar în versiunea sa de serie şi de către camionul de record The Iron Knight, care a atins viteza maximă de 276 km/h.
Motorul Volvo D13 a fost împins până la 2.400 CP și 6.000 Nm, iar garniturile de frecare ale ambreiajului standard au fost înlocuite cu unele care să suporte cuplul enorm.
Aceeaşi transmisie am probat-o şi noi, de data aceasta fără sarcină, prin întâlnirea cu seria specială Volvo FH Performance Edition de 540 CP.
Urmărește #infotrucker pe:
Facebook, Instagram, Twitter, YouTube