SustenabilitateTop News

IKEA vrea să reducă cu 70% gazele cu efect de seră rezultate din transport până în 2030

IKEA are un plan ambițios în ceea ce privește atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon. Datorită schimbărilor climatice, IKEA mută mai multe mărfuri de pe drumuri (transport rutier) pe calea ferată și pe mare.

Pentru IKEA, 4,3% din amprenta climatică totală a lanțului valoric al mărcii provine din transportul produselor. În 2021, amprenta climatică pentru transportul de produse a scăzut în termeni absoluți cu 2,8% față de anul de referință 2017.

IKEA vrea să reducă cu 70% gazele cu efect de seră rezultate din transport până în 2030

Departamentul de aprovizionare și-a stabilit o serie de obiective climatice ambițioase pentru 2030.

Angajamentele includ reducerea emisiilor de carbon cu 70% în medie pentru transportul terestru și oceanic, și cu 80% din toate operațiunile logistice.

Compania a identificat trecerea la soluții intermodale drept una dintre modalitățile prin care poate diminua gazele cu efect de seră. Pentru aceasta, compania colaborează cu partenerii săi pentru a muta din ce în ce mai multe transporturi care se făceau rutier fie pe calea ferată, fie pe mare.

„Găsind noi modalități de furnizare a produselor noastre și extinzând dezvoltarea soluțiilor intermodale, putem reduce drastic utilizarea combustibililor fosili și reducem emisiile din operațiunile noastre”, spune Elisabeth Munck af Rosenschöld, șeful departamentului de dezvoltare durabilă din cadrul IKEA.

VEZI ȘI: 3 benzi pe A4, între Schwechat și Bruck/Leitha West, în Austria

În 2021, emisiile de carbon ca urmare a transportului rutier din cadrul IKEA au scăzut cu 2.2%, în principal datorită soluțiilor intermodale amintite mai sus.

Transport rutier și feroviar electrificat

Pe anumite piețe, IKEA a reușit să facă din transporturile interne o operațiune cu valori mici de dioxid de carbon. Spre exemplu, în Suedia se folosesc mult transporturile cu camioane electrice sau cu trenuri electrice. În cazul statului nordic, energia provine din surse regenerabile.

În Dubai, în 2018, IKEA a început un proiect care presupune diminuarea combustibilului fosil, iar în prezent, o parte din transporturile realizate acolo se fac cu biocombustibili.

Nu în ultimul rând, compania crede că electrificarea transporturilor reprezintă soluția pentru un viitor curat, motiv pentru care colaborează cu o serie de firme pentru implementarea unui număr cât mai mare de mașini electrice.

Din aceeași categorie...

Back to top button