Iluminatul artificial al cabinei are beneficii măsurabile pentru șoferii de camion

Iluminatul artificial al cabinei și influența acestuia asupra stării mentale și performanțelor șoferilor de camion a fost cercetat de Daimler AG într-o serie de teste desfășurate lângă Rovaniemi.
Pentru a testa dacă iluminatul artificial al cabinei aduce sau nu beneficii pentru șoferii de camion, timp de două săptămâni, opt șoferi de teste ai celor de la Daimler AG au condus în condiții de iarnă prin noaptea polară de la Cercul Polar.
Cei opt șoferi de teste au alternat între a conduce o săptămână într-o cabină cu iluminare convențională și o altă săptămână, într-o cabină cu iluminare artificială Daylight+ ce oferă o lumină suplimentară în timpul deplasării și în timpul pauzelor.
Pentru a stabili posibilele avantaje ale iluminatului artificial al cabinei, nemții au plecat de la ipoteza că aplicarea unei lumini biologice efective cu o lungime de undă între 460 și 490 nanometri are efecte pozitive.
Testele de la Rovaniemi au examinat modul în care se schimbă performanțele de condus când șoferii sunt expuși la lumina zilei plus o lumină suplimentară în condiții clar definite.
Lumina dă structură vieții
Trebuie să știți că lumina dictează modul în care este organizată viața pe Pământ, acționând ca un reper pentru “ceasul” nostru intern. Spre exemplu, lumina de dimineață ne oferă energie și starea de alertă, în timp ce lumina din timpul serii ne indică faptul că este târziu și trebuie să ne odihnim.
De asemenea, cantitatea de lumină este și ea importantă. În anumite momente ale zilei aceasta influenţează nivelul de vigilenţă, starea de spirit, productivitatea, somnul şi multe aspecte ale fiziologiei ale noastre.
Cantitatea de lumina de care avem nevoie depinde de momentul zilei şi activităţile pe care le desfașurăm. Pe timpul zilei avem nevoie de un nivel ridicat de lumină pentru a ne menține starea de alertă şi vigilența necesară pe perioada condusului, în timp ce seara şi noaptea lumina avem nevoie de lumină redusă, pentru a ne putea odihni.
Pe lângă faptul că dictează viața pe Pământ, aceasta oferă structura unui ciclu pe termen scurt, trecerea de la zi la noapte și înapoi, la fel ca schimbarea anotimpurilor. Evoluția înseamnă că o serie de ceasuri interne s-au adaptat la aceste circumstanțe, iar acestea ajută la sincronizarea ritmului nostru circadian.
Particularitatea în acest experiement este dată de comutare regulată între zi și noapte. Timp de mulți ani, oamenii de știință au cercetat relația complexă dintre efectul biologic al luminii și stările fizice și mentale ale oamenilor.
Astfel, s-a descoperit că multe din probleme de sănătate au legătură cu lumina. Una dintre cele mai comune este tulburarea afectivă sezonieră (SAD).
VEZI ȘI: UNTRR: Investigația derulată de BBC despre IKEA deturnează adevărul
Lipsa de lumină este o problemă serioasă pentru mulți oameni din țările nordice, spre exemplu, în perioadele de iarnă când cantitatea de lumină este redusă poate duce la starea de spirit proastă, performanța redusă și o lipsă de motivație.
În această situație, terapia cu lumină este o metodă standard de tratare și combatere cu succes a acestor simptomelor medicale.
Șoferii de camion au fost comparați doar cu ei înșiși
Idea sistemul de iluminare artificială Daylight+ a apărut în cadrul unor teste de somn în laborator desfășurate la Universitatea din Regensburg.
Siegfried Rothe, șeful acestui proiect și membru în cadrul departamentului de cercetare Daimler este implicat în numeroase proiecte de îmbunătățire a condițiilor de muncă și de viață pentru șoferii de camion și, prin urmare, pentru a îmbunătăți imaginea acestei meserii.
Acesta a stabilit că din cauza formei cabinei camionului, un procent relativ scăzut de lumină naturală ajunge la receptorii de lumină ai șoferului.
Această constatare l-a determinat pe Rothe să se gândească la iluminatul artificial al cabinei. Rezultatele primelor teste experimentale efectuate împreună cu departamentul de cercetare și testare au fost lipsite de precizie.
Condiția subiectivă a tuturor șoferilor de test a fost îmbunătățită în mod semnificativ sub influența unei doze suplimentare de lumină, independent de momentul zilei. De asemenea, surprinzător sau nu, șoferii de camion cu mai multă lumină în cabină au condus mai economic.
Doza suplimentară de lumină a luat trei forme și a implicat intensități diferite.
- lumină constantă în timpul mersului, prin care intensitatea a fost ajustată la nivelul luminii exterioare;
- lumină de sus, de intensitate maximă în timpul testelor, înainte și după condus;
- lumină albă de sus, de întensitate maximă, în timpul pauzelor de condus și în timp ce șoferul se relaxează în scaun, lăsat ușor pe spate pentru un “power napping”, adică, “un somn rapid de putere” sau siesta cum îi mai spun spaniolii.
În timpul nopții, subiecții testați au dormit într-o cabină normală de camion. Testele desfășurate la Cercul Polar le-au testat serios capacitățile șoferiilor implicați.
Echipa a documentat rezultatele testelor cu sprijinul Dr. Michael Schrauf, utilizând electroencefalografia (EEG), electrocardiografia (ECG) și electrooculografia (EOG) și alte măsurători fiziologice, precum și probe de salivă pentru a stabili nivelurile melatoninei, hormonul de somn. Dacă cantitatea de melatonină este scăzută, funcțiile fiziologice și mentale sunt afectate.
Acest lucru are impact asupra capacității de a dormi bine, de a gândi clar, dar și asupra reglării tensiunii arteriale și a nivelului de glucoză.
Atenție! Utilizarea luminii artificiale pe timpul nopții (în timpul somnului) scade nivelul de melatonină!
Starea mentală și performanța profesională, care sunt strâns legate între ele, au fost examinate folosind proceduri standardizate de testare psihologică (teste de atenție și reacție pe calculator) și prin înregistrarea datelor vehiculului cu ajutorul FleetBoard.
La sfârșitul celor două săptămâni de test, șoferii au fost intervievați individual.
Doi dintre șoferii de test ai Daimler, au petrecut timpul în cabină la Cercul Polar, în cel mai întunecat moment al anului, chiar înainte de solstițiul de iarnă. Ambii și-au exprimat entuziasmul pentru iluminarea artificială Daylight+.
Șoferii au raportat în mod constant că spațiul interior al cabinei poate fi considerabil mai plăcut cu ajutorul iluminatului artificial suplimentar.
Așadar, iluminatul artificial al cabinei influențează sau nu pozitiv bunăstarea și performanțele șoferilor de camion?