EconomicTop News

În 2021, transportul rutier a atins o cotă de piață record în Germania

În ciuda contextului sanitar și economic, în 2021, transportul rutier a atins o cotă de piață record în Germania, în timp ce transportul feroviar a cunoscut un mic declin.

Potrivit Ministerului Federal al Digitalizării și Transportului, transportul rutier de marfă din Germania a ajuns anul trecut la o cotă de piață de 72,6%.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

„Niciodată până acum cota de camioane pe piața transportului de marfă nu a fost atât de mare în Germania”, spune Dirk Flege, director general al Allianz pro Schiene, o asociație germană de transport. De altfel, acesta consideră că „transportul de marfă în Germania se îndreaptă într-o direcție greșită”.

Cota de piață a transportului rutier de marfă a crescut cu aproape un punct și jumătate până la 72,6% anul trecut. În același timp, cota transportului feroviar a scăzut de la 18,6% la 18%.

Însă, noul guvern federal s-a angajat să crească ponderea transportului feroviar de mărfuri la 25% până în 2030. Dar decalajul a crescut acum la 7%. Efectele corona joacă un rol aici, deoarece transportul feroviar fiind mai afectat de restricțiile pandemice decât transportul rutier. Totuși, pandemia nu a făcut decât să exacerbeze dezechilibrul și nu l-a provocat.

Din punct de vedere structural și, prin urmare, pe termen lung, cota de piață a căilor ferate în transportul de mărfuri rămâne cu mult sub țintele politice. Totuși, dacă aruncăm o privire asupra unei hărți a Europei, creșterea transportului feroviar este posibilă.

VEZI ȘI: Clasament înmatriculări camioane grele în România în 2021

Spre exemplu, în mai multe economii europene, precum Elveția, Austria, Suedia și Finlanda, transportul feroviar deține o cotă de piață de peste 25% în transportul de mărfuri. Pe primul loc sunt statele baltice Letonia cu 70%, Lituania cu 67% și Estonia cu 42%. Inclusiv țări est-europene, cum ar fi Slovenia, România și Slovacia, depășesc deja ținta germană, dar din alt motiv. În aceste state, transportul național este mai puțin atractiv pentru companiile de transport rutier.

Pe termen scurt, căile ferate ar putea primi un impuls

Speranța pentru următorii doi ani este dată de „prognoza pe termen scurt 2021”, pe care firma de consultanță Intraplan a pregătit-o recent în numele BMDV, ca parte a prognozei pe termen mediu. În consecință, căile ferate vor crește mai repede decât toate celelalte moduri de transport atât în ​​transportul de marfă, cât și în cel de pasageri în 2022 și 2023.

„Germania are nevoie urgent de acest impuls pentru o mai bună protecție a climei în transport”, a subliniat Flege. „Totuși, și aici, este important să nu te lași păcălit de tendințele pe termen scurt. O recuperare în următorii doi ani poate compensa cel mult perioada pandemiei. Pentru ca Germania să-și poată atinge obiectivele privind transportul și protecția climei, guvernul federal trebuie să dea acum un nou impuls. ”

Conform calculelor Agenției Federale de Mediu, un tren de marfă transportă mărfuri pe tonă și kilometru cu a șapte parte din emisiile de CO2 emise de un camion.

Din aceeași categorie...

Back to top button