EconomicȘtiri

Începând cu 1 ianuarie 2015, Ungaria va folosi sistemul EKAER

De la 1 ianuarie 2015, în Ungaria va folosi sistemul EKAER de control electronic al utilizării drumurilor publice de către transportatorii rutieri. Conform legii nr.74/2014 pentru obținerea unui număr EKAER trebuie să aplice cei care în activitatea de transport folosesc autovehicule pentru care trebuie plătită taxa de drum și care transportă bunuri pe plan intern în cazul vânzării bunului impozabil pentru prima dată, nefiind vizați consumatorii finali. Acest numar trebuie obtinut si de cei care transportă marfă din Uniunea Europeană către Ungaria sau care transportă bunuri din Ungaria către statele membre. Sistemul EKAER a fost implementat pentru a reduce la minim posibilitatea de fraudare a TVA.

Numărul EKAER trebuie obţinut de către cel care expediază marfă sau de către destinatar (după caz), nu de către transportator.  Pentru a obţine un număr EKAER, societăţile comerciale trebuie să depună un dosar la Administraţia Naţională Fiscală şi Vamală din Ungaria (NTCA). Dacă nu se respectă procedura EKAER, dacă există o neconcordanţă între expedierea şi destinaţia mărfii sau alte elemente de risc legate de marfa transportată, autorităţile au posibilitatea să sigileze încărcătura astfel încât caracteristicile mărfii să rămână intacte până la destinaţie, iar în continuare marfa se va transporta cu sigiliile intacte, exceptând cazurile cu animale vii şi produse extreme de perisabile, când nu se pot aplica sigilii. Sigilarea încărcăturii se realizează cu un sigiliu oficial al autorităţii care poate fi verificată şi de alte autorităţi pe întreg traseul, înlăturarea sigiliului fiind o procedură care poate fi realizată numai de către autorităţile fiscale şi vamale maghiare.

Începând cu 1 ianuarie 2015, Ungaria va folosi sistemul EKAER

Dacă cel interesat nu îndeplineşte obligaţia de a procura un număr EKAER sau nu raportează întreaga încărcătură la obţinerea numărului, atunci încărcătura sau părţi nedeclarate ale acesteia sunt considerate produse de provenienţă necunoscută, și se sancționează cu amendă. Amenda poate ajunge la maxim 40% din valoarea produsului de origine necunoscută. Pe lângă amenda, Administraţia Naţională Fiscală Maghiară, poate reţine marfa în garanţie (doar marfa echivalentă valorii amenzii) până la plata amenzii său îl poate confisca şi valorifica dacă se consideră că marfa face obiectul activităţii de evaziune fiscală, excepţie făcând situaţiile în care se transportă animale vii său produse extrem de perisabile.

Fiecare număr EKAER va fi valabil timp de 15 zile, iar cei care organizează şi executa transportul trebuie să îl deţină şi să îl prezinte autorităţilor în cazul controalelor rutiere. Vehiculele pentru care trebuie plătită această taxă sunt cele de peste 3.5 tone care vor folosi autostrăzile şi alte drumuri sau secţiuni de drumuri menţionate în lege.

Taxa este proporţională cu distanţa parcursă, numărul de axe şi clasa de emisii a vehiculului. Pentru vehiculele sub 3.5 tone rămâne valabil sistemul de vignete cu preţ fix pentru o perioadă de timp, neproportional cu distanţa parcursă.

Din aceeași categorie...

Back to top button