Informații de bază despre Head-Up Display (HUD)

Informații de bază despre Head-Up Display (HUD)

Head-Up Display sau HUD este o interfață care proiectează pe parbrizul vehiculului informații de bază în timpul mersului, permițându-vă să păstrați atenția la drum.

Funcția de Head-Up Display a fost inițial introdusă pentru prima dată în 1942 pe avioanele de vânătoare pentru a ajuta piloții să vizualizeze țintele și traiectoria pe timp de noapte. Ulterior aceasta tehnologie a devenit disponibilă și pentru industria civilă.

Astăzi, termenul este utilizat în cea mai mare parte în industria automobilelor, și descrie o proiecție care afișază informații de bază pe un parbriz al unui vehicul. Primul producător auto care a intordus tehnologia HUD pe vehiculele sale a fost BMW.

În prezent, funcția Head-Up Display a devenit foarte răspândită și este pe cale să devină una uzuală.

Cu siguranță v-ați întrebat care sunt avantajele utilizării interfeței HUD. Pai, în primul rând, HUD afișează informațiile în linia vizuală a șoferului, astfel că acesta nu trebuie să-și mai întrepte privirea în altă direcție, ceea ce crește considerabil siguranța în trafic.

Privind în jos sau în lateral pentru a vizualiza navigația poate fi periculos, chiar dacă durează doar câteva momente. În funcție de viteza, dacă priviți în altă direcție chiar și pentru o jumătate de secundă, conduceți „orbește” între 7 și 18 metri. Foarte înfricoșător când te gândești că un camion parcurge la 80 km/h undeva la 24 metri pe secundă.

Astfel, cu cât vă luați mai puțin ochii de la drum, cu atât aveți șanse mai mari de a evita accidentele.

Cum funcționează un Head-Up Display pe terminale mobile
Grație unei interfețe cu contrast ridicat, Head-Up Display disponibil prin intermediul dispozitivelor mobile (smartphone) funcționează când afară este întuneric, fără a avea nevoie de alte accesorii sau dispozitive suplimentare.

Pur si simplu plasați telefonul sau tableta cu HUD activat pe bordul vehiculului, iar acesta va reflecta imaginea pe parbrizul vehiculului.

De cele mai multe ori, interfața HUD evidențiază numai cele mai importante informații de navigație, pentru a menține ecranul curat, iar fiecare informație să fie vizibilă. Spre exemplu, Sygic HUD afișază distanța până la următorul viraj, direcția, timpul estimativ până la destinație, viteza, banda de rulare, avertizări de trafic atunci când sunt disponibile și camere radar. În plus,

Sygic’s Head-up Display funcționează în combinație cu funcția vocală de navigare.

Deși nu toată lumea va experimenta această problemă, în cazul în care parbrizul mașinii estompează proiecția ar fi indicat ca pe acesta să aplicați un film reflectorizat. Aceste filme pot fi achiziționate din mediul online pentru mai puțin de 10 euro.

Oricine poate utiliza HUD?
Da, orice utilizator de smartphone sau tabletă compatibile cu aplicațiile în care HUD este disponibil poate utiliza această funcție.

Tipuri de HUD și prețuri
Dispozitivele cu Head-Up Display vin într-o varietate de forme și mărimi cu prețuri cuprinse între 50 euro și 500 euro. Producătorii oferă fie dispozitive independente care sunt fixate pe bord, fie diverse accesorii pentru telefoane mobile.

De asemenea, HUD-urile sunt oferite ca și caracteristică în cadrul unor programe software. Acestea sunt opțiunile economice în comparație cu cele hardware și adesea includ un set mai larg de funcționalități.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.