Top News

Interviu: MHS Truck & Bus a livrat 880 de camioane MAN noi în 2022

Continuăm seria interviurilor privind rezultatele de vânzări din 2022 ale reprezentanților din România ai producătorilor de camioane cu MHS Truck & Bus, importatorul oficial al mărcii MAN în țara noastră.

Ne-a răspuns la întrebări Elena Claudia Iordache – CEO MHS Truck & Bus.Interviu: MHS Truck & Bus a livrat 880 de camioane MAN noi în 2022

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Cum a fost anul 2022 pentru MHS Truck & Bus?

În ceea ce privește vânzările de camioane noi, înregistrăm o creștere față de anul trecut, atât a numărului de unități livrate (+7%), cât și a cifrei de afaceri (+15%). Referitor la vânzările de utilitare MAN TGE, am vândut tot contingentul alocat de fabrică pentru 2022 și am încheiat anul cu un rezultat financiar bun.

Câte camioane noi a livrat MHS Truck & Bus în 2022? Cum se împart pe segmente camioanele noi vândute (transport internațional, construcții, camioane specializate)?

Am încheiat anul 2022 cu 880 de unități noi MAN livrate. Cele mai multe camioane vândute în anul 2022 au fost pentru segmentul de transport pe distanțe lungi, unde cererea în piață a înregistrat o creștere semnificativă față de anul 2021 (+35%). Pe segmentul de vehicule specializate am vândut mai puține unități în acest an, fapt generat de scăderea pieței pe acest segment (-19%).

Care este în prezent perioada de livrare pentru un camion nou?

Pentru anul 2022 nu putem vorbi de un termen mediu de livrare. În funcție de tipul vehiculelor solicitate, am avut termene între 4 și 12 luni. Am oferit un termen mai scurt pentru anumite precomenzi cu specificații standard. Un termen de livrare mediu pentru vehiculele comandate anul trecut ar fi de circa 12 luni. În prezent, o comandă nouă lansată în fabricație se poate livra în circa 12-14 luni.Interviu: MHS Truck & Bus a livrat 880 de camioane MAN noi în 2022

Cum au evoluat vânzările de camioane rulate în 2022?

Deși au fost și sunt termene mari de producție pentru camioanele noi, pentru camioanele second hand nu a existat o cerere mai mare. Din contră, companiile de transport, speriate de conflictul estic, precum și de scumpirea exagerată a motorinei, au adoptat conservarea afacerii și nu au mai făcut investiții.

Războiul din Ucraina a determinat multe companii de transport naționale românești să renunțe la achiziții noi sau la înlocuirea de flotă, preferând să-și îmbunătatățească tehnic flota deținută.

În 2022 am depășit cu puțin 500 de unități vândute în România, în condițiile în care a fost un efort achiziția de camioane second-hand aliniate tehnic. Stocul de camioane second-hand MAN nu a fost variat, dar am reușit să răspundem așteptărilor clienților prin oferirea de servicii complementare: finanțare în condiții preferențiale și pregătire tehnică excepțională, oferind garanție tehnică europeană.

VEZI ȘI: Interviu: TH Trucks România, rezultate foarte bune în 2022

Din parcurile internaționale am achiziționat extrem de puține camioane, a existat cerere specifică din România, însă oferta de camioane ”vestice” nu a fost vastă.

Au fost foarte puține buyback-uri finalizate în 2022, până în 50 de unități, din flotele unor companii de transport mici, speriate de conflict și recesiunea economică vehiculată în mass media.

Ce rezultate ați obținut în anul 2022 pe partea de servicii?

Aproximativ 20% din vehiculele noi s-au vândut împreună cu un contract de service, indicator care s-a încadrat în tendința ultimilor trei ani. În general, clienții au preferat contractele de service de tip Comfort, care reprezintă o variantă mai simplă, conținând lucrări de mentenanță preventivă, însă au fost încheiate și contracte de service de tip ComfortSuper, care includ atât mentenanța preventivă, cât și reparații ale tuturor sistemelor vehiculului.

Prin semnarea contractelor de service, clienții își diminuează riscul și își asigură liniștea unui flux de numerar constant din perspectiva întreținerii vehiculelor, mai ales în contextul mediului economic extrem de volatil din această perioada. Sigur, este o sarcină destul de dificilă a organizației MAN locale de a previziona în mod corect, pe un orizont de timp de 3-5 ani, costurile cu piesele de schimb și manopera operațiilor incluse în contractele de service.Interviu: MHS Truck & Bus a livrat 880 de camioane MAN noi în 2022

Ce ne puteți spune despre operațiunile din 2022 din segmentul de autobuze?

Atât cererile cât și volumul vânzărilor în segmentul vehiculelor de transport pasageri au crescut în 2022. Putem vorbi de o revenire a pieței, care are legătură atât cu creșterea cererii operatorilor privați pentru autobuze interurbane, cât și cu o cerere mai mare în segmentul de autocare, datorată revenirii din sectorul turistic.

Cele mai solicitate modele de către clienți, pentru care am dat și cele mai multe oferte, au fost Lion’s Intercity și Lion’s Coach. În general, solicitările pentru MAN Lion’s Intercity le primim de la diverse societăți care oferaă servicii de transport propriilor angajați (domeniul construcțiilor, angajații din domeniul public, SRI, Jandarmeria Română, IGI, DRPCIV, Penitenciare).

Pentru MAN Lion’s Coach, solicitările vin din partea firmelor de transport care au ca obiect de activitate transportul în scop turistic, dar și din partea unor cluburi sportive (putem menționa Farul Constanța și CSA Steaua București),  sau proiecte speciale precum Autolaboratorul pentru donare de sânge – livrare către Ministerul Apărării Naționale (Spitalul Militar Central).

De asemenea, anul trecut am livrat mai multe autobuze urbane MAN Lion’s City diesel cu pachet EfficientHybrid: 4 unități pentru orașul Tăuții-Măgherăuș și 9 unități către orașul Baia Sprie. Ambele contracte au finanțare cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional – POR.

Din aceeași categorie...

Back to top button