Interviu: TH Trucks România, rezultate foarte bune în 2022

Deschidem seria interviurilor privind rezultatele de vânzări din 2022 ale reprezentanților din România ai producătorilor de camioane cu TH Trucks, importatorul oficial al mărcii DAF Trucks în țara noastră.
Ne-au răspuns la întrebări Sandu Stoica, CEO a TH Trucks România, și Adrian Gorcea, Chief Operating Officer.
Sumarul subiectelor discutate:
- peste 850 de camioane DAF noi livrate în România și alte peste 250 livrate clienților internaționali în 2022
- 70% din camioanele noi livrate sunt autotractoare pentru transport internațional
- termen de livrare de 8 luni pentru un camion nou
- modelele XF din generația 2017 mai pot fi comandate încă un an
- scădere ușoară a volumelor din segmentul de camioane rulate
- primul camion electric DAF, așteptat în România în 2023
Cum a fost anul 2022 pentru TH Trucks România?
A fost un an al maturității, un an al parteneriatelor și consolidării relațiilor. Totodată, anul 2022 ne-a provocat să luăm decizii înțelepte, să ne evaluăm permanent și să ne adaptăm cu rapiditate schimbărilor și cerințelor din piață și pentru asta cred că am dovedit clienților și colaboratorilor că putem fi parteneri de cursă lungă pe toate liniile de business de care au nevoie (vânzări și after-sales).
Câte camioane noi ați vândut în 2022?
Închidem anul cu peste 850 de unități noi DAF, la care se adaugă peste 250 de unități destinate clienților internaționali DAF.
Cum se împart pe segmente camioanele noi vândute (transport internațional, construcții, camioane specializate)?
Anul 2022 a fost, ca de obicei, un an al camioanelor dedicate transportului internațional, însă numărul de vehicule dedicate construcțiilor și salubrității a început să crească organic. Ne bucură faptul că produsele DAF și organizația noastră încep să capete încredere din ce în ce mai mare în piața locală.
Dacă privim procentual, camioanele destinate transportului internațional dețin ponderea cea mai mare (70%), urmate de vehicule specializate și de constructii în ponderi egale.
După comenzile primite până acum, cum estimați vânzările din anul 2023?
Estimăm că anul 2023 va fi la fel de provocator și imprevizibil ca 2022, dar suntem convinși că vom reuși un rezultat cel puțin la fel de bun, ținând seama de noua gamă de produse pe care DAF a lansat-o anul trecut, cât și anul acesta (modelul XD dedicat transportului regional).
Cât este în prezent termenul de livrare pentru un camion nou?
Termenul de livrare a crescut la 8 luni, pe fondul unei creșteri constante a cererii la nivel european.
Care a fost în 2022 mixul de vânzări între noua generație și generația MY2017?
40% noua generație și 60% MY17. Cererea este din ce în ce mai mare pentru noile modele, argumentele principale fiind consumul, siguranța și confortul șoferilor.
Cât timp vor mai putea fi comandate modele XF MY2017?
Cel mai probabil încă un an, dar încă nu avem date oficiale.
Cum au evoluat vânzările de camioane rulate în 2022?
Primele 9 luni ale anului 2022 au fost cele mai efervescente pe piața vehiculelor rulate, efervescență datorată unor volume reduse de livrări pe segmentul camioanelor noi. Clienții se orientează către camioane relativ noi, de 2-3 ani vechime și cu un rulaj sub 350.000 km.
VEZI ȘI: Test cu noua generație DAF XD: Control total
Volumele pe zona de camioane rulate se situează la 90% față de volumele din 2021, o ușoară scădere cauzată de dificultatea în aprovizionarea cu vehicule SH și de prelungirea contractelor de leasing operațional cu clientii DAF internațional.
Ați primit până acum comenzi ferme pentru camioane electrice? Dacă da, când este programată livrarea?
Suntem în discuție cu câțiva transportatori care își doresc noua generație electrificată, în special datorită caracteristicilor și soluțiilor constructive extrem de ingenioase.
Vom organiza câteva evenimente dedicate în anul ce urmează și sperăm ca primul DAF complet electric să-l vedem la treabă până la final de 2023.
Ce rezultate ați obținut în 2022 pe partea de servicii?
Zona After Sales a gustat și ea creșteri și rezultate excelente, în principal datorită îmbunătățirii proceselor interne, training-urilor interne și externe pentru tot personalul, digitalizării unor servicii și nu în ultimul rând profesionalismului și disponibilității echipelor dedicate.
Ce ne puteți spune despre operațiunile din 2022 din segmentul de autobuze?
Segmentul de autobuze/autocare este în continuare afectat de criza anilor 2020-2021, cât și de creșterea costului cu carburanții. Volumele sunt extrem de reduse și orientarea este pe zona de vehicule rulate tinere.