In Focus

CJUE: Interzicerea odihnei săptămânale în cabină este legitimă

Avocatul General al Curții Europene de Justiție (CJUE) spune că regulile care interzic repaus săptămânal al șoferului în cabina camion sunt legitime.

După ce Belgia a introdus legea care interzice efectuarea odihnei săptămânale în cabină de către conducătorii auto de vehicule comerciale grele de transport marfă – ca parte a unei politici mai ample de luptă împotriva dumpingului social – au apărut îndoieli cu privire la legitimitatea acestei măsuri la nivel comunitar.

CJUE: Interzicerea odihnei săptămânale în cabină este legitimă

Astfel, Consiliul de Stat din Belgia a transmis Curții Europene de Justiție o cerere prin care a cerut o decizie preliminară pentru a ști dacă legea care interzice odihna săptămânală în camion încalcă vreo prevedere a dreptului comunitar.

Potrivit unui raport al eurodeputatul francez Gilles Savary în cadrul unei declarații din 3 ianuarie 2017, Avocatul General al Curții a răspuns că un șofer profesionist nu poate fi forțat să efectueze perioada de repaus săptămânal la bordul vehiculului său.

Pentru cei care nu știu, europarlamentarul francez Gilles Savary este cel care a introdus o regulă similară în Franța, în iulie 2014, înainte belgienilor.

VEZI ȘI: Alfa Romeo Giulia a intrat în dotarea Poliției Rutiere

Ca rezultat la acest răspuns venit de la Avocatul General al CJUE, justificarea potrivit căreia conducătorul auto trebuie să se odihnească în camion la sfârșit de săptămână cu scopul de a păzi camionul și încărcătura acestuia, ori să trăiască în cabina camionului, nu se mai susține.

Potrivit europarlamentarului francez, această decizie a Curții Europene de Justiție este foarte important, deoarece pune capăt unei practici social nejustificate și incorecte.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button