LegislatieȘtiri

Intreg lantul logistic tras la raspundere pentru neplata salariului minim in Germania

In cazul in care compania de transport, inclusiv din afara Germaniei, incalca normele de drept privind aplicarea salariului minim (Legea MiLog), va raspunde in fata legii intreg lantul de transport, inclusiv subcontractorii si beneficiarii.

In timpul conferintei privind legislatia transportul international, organizata pe 20 martie la Milano de catre Assologistica, avocat german Dieter Armbrust de la firma de avocatura Lebhun & Puchta a facut un bilant al noii legi germane care impune plata salariul minim de 8.50 euro in Germania, inclusiv in industria transport (Legea MiLog).

Intreg lantul logistic tras la raspundere pentru neplata salariului minim in Germania

In primul rand, el a reiterat ca aplicarea salariului minim in transportul rutier de marfuri se aplica transportatorilor straini care incarca/descarca sau efectueaza operatiuni de cabotaj in Germania. Pentru moment, raman scutite de plata acestui salariu, vehiculele comerciale care doar tranziteaza Germania, insa aceasta masura este una temporara. Cel mai important lucru pe care avocatul german l-a enuntat a fost cu privire la responsabilitatea comuna a intregului lant de transport, in caz de neplata a salariului minim. Astfel, este sanctionabil pe langa transportator, beneficiarul si subcontractorul/subcontractorii, daca acestia exista. Inclusiv compania logistica sau expeditii din Romania sau alta tara care utilizeaza terti in efectuarea transportului ar putea fi sanctionata pentru incalcarea legii MiLog, care nu permite nimanui sa evite aceasta responsabilitate prin utilizarea clauze contractuale.

Singura cale de iesire pentru beneficiarul transportului este de a stipula in contact clauza de despagubire in cazul nerespectarii acestei obligatii. Clauza trebuie sa cuprinda in clar, ca transportatorul final trebuie sa ramburseze beneficiarului (sau transportatorul de la care a subcontractat) cuantumul amenzii. In acest fel, transportatorul care urmeaza sa efectueze transportul, este obligat sa respecte legislatia actuala germana.

Va readucem aminte ca nerespectarea legislatiei actuale privind salariul minim din Germania, poate atrage dupa sine amenzi ce pot ajunge pala la 500.000 de euro.

Din aceeași categorie...

Back to top button