ȘtiriTehnologie

Introducerea manuală a codului țării se păstrează și la Tahograful Inteligent 2

Deoarece una dintre tehnologiile necesare nu este pregătită, introducerea manuală a codului țării se va menține temporar și la Tahograful Inteligent 2.

Mai sunt doar 7 luni până când tahografele inteligente de a doua generație vor deveni obligatorii pe camioanele noi. Totuși, din cauza unor probleme tehnnice, va exista o perioadă de tranziție în care noile dispozitive nu vor putea fi folosite la întreaga capacitate.

Introducerea manuală a codului țării se păstrează și la Tahograful Inteligent 2

Obligatoriu de la 20 august 2023, Tahograful Inteligent 2 va permite controlul activității șoferului pe ultimele 56 de zile (pentru a putea controla și întoarcerea camioanelor acasă la 8 săptămâni), va putea transmite mașinilor de control informații despre depășirea timpului de lucru și va avea posibilități extinse de urmărire a locației camioanelor.

Sistemul din urmă va înregistra, printre altele, locurile și datele la care se fac încărcări, descărcări sau treceri de granițe. Totul este bazat pe semnalul securizat OSMNA, pregătit de Agenția Spațială Europeană, care ar urma să prevină manipularea.

VEZI ȘI: Șofer român de camion prins cu 300 kg de hașiș, în Franța

Potrivit asociației olandeze TLN, implicată în dezvoltarea noului tahograf, tehnologia semnalului securizat OSMNA nu va fi gata la timp. Astfel, noile tahografe vor fi pregătite să suporte toate noile funcții, dar nu vor putea deocamdată să salveze datele de localizare.

În practică, aceasta înseamnă și că șoferii camioanelor noi echipate cu Tahograful Inteligent 2 vor fi nevoiți să folosească tot introducerea manuală a codului țării la trecerea granițelor. Faza de tranziție va continua până la finalizarea dezvoltării tehnologiei. Apoi, activarea noilor funcții se va face printr-o simplă actualizare software, într-un service autorizat.

Tahograful Inteligent 2 va deveni obligatoriu pentru toate vehiculele comerciale folosite în transportul internațional, în etape:

  • de la 31 decembrie 2024 – pentru toate camioanele mai vechi echipate cu tahograf analog
  • de la 20 august 2025 – pentru toate camioanele mai vechi echipate cu tahograf inteligent de primă generație
  • de la 1 iunie 2026 – pentru toate vehiculele comerciale de peste 2,5 tone

Din aceeași categorie...

Back to top button