ȘtiriTop News

Investigație despre practicile companiilor de transport din Lituania

Promisiuni nerespectate, rețineri inexplicabile din salariu, obligarea șoferilor să încalce regulile, facturi false de hotel și multe altele.

Un documentar de televiziune despre practicile companiilor de transport internațional din Lituania a provocat anchete în parlamentul și guvernul din această țară.

Jurnaliștii au investigat principalele companii de transport din Lituania, care sunt de asemenea și unele dintre cele mai mari din UE. Aproximativ 77.000 de șoferi sunt angajați de companiile lituaniene, 90% dintre aceștia provenind din afara UE. Majoritatea din Ucraina și Belarus, dar unii vin chiar și din India.

Investigație despre practicile companiilor de transport din Lituania

Girteka, cea mai mare companie din sector, are aproximativ 15.000 de șoferi. Potrivit reporterilor, șoferii sunt atrași cu salarii și condiții bune de lucru în UE. Realitatea înseamnă însă salarii mici, rețineri inexplicabile din salariu, drepturi puține și obligativitatea de a încălca regulile privind perioadele de condus și de odihnă.

Filmul include interviuri cu șoferi care spun cum adeseori sunt forțați să lucreze suplimentar, trecând tahograful pe pauză în momente în care fac alte activități, precum descărcări sau încărcări.

VEZI ȘI: 40% din camioanele înmatriculate în Polonia au șoferi din afara UE

Un reprezentant al Asociației Transportatorilor Rutieri din Lituania a negat aceste practici. Totuși, cazul va fi investigat în două comisii parlamentare, precum și de Ministerele de Transport și de Muncă.

În documentar, șoferii au declarat că sunt forțați în mod regulat:

  • să încalce regulile de trafic, în caz contrar fiind penalizați de angajator
  • să meargă pe drumurile rurale, uneori interzise pentru camioanele grele, pentru a evita plata taxelor de autostradă
  • să lucreze în perioada de odihnă normală, refuzul fiind penalizat cu reduceri din salariu
  • să doarmă mereu în cabină, folosind facturi false de la hoteluri pentru a demonstra că au petrecut pauzele în afara vehiculului
  • să petreacă luni la rând pe drumuri.

Din aceeași categorie...

Back to top button