In Focus

Investitorii străini sunt interesaţi de piaţa transporturilor din România

Investitorii străini sunt din ce în ce mai interesaţi de piața transporturilor din România, arată un studiu realizat de KeysFin.

Anul trecut, 375 de companii de transport, care reprezintă 22% din piaţă, aveau acționariat majoritar străin (o deținere de peste 50%).

Investitorii străini sunt interesaţi de piaţa transporturilor din România

Cei mai mari investitori în sectorul transporturilor si depozitării sunt austriecii care anul trecut controlau peste 4% din piață (2,086 miliarde de lei) apoi vin cei din Olanda și Italia cu câte 3%, topul fiind completat de investitorii spanioli, germani și fracezi, fiecare cu câte 2% din piață.

În total, investitorii străini erau implicaţi, anul trecut, în afaceri de peste 10 miliarde de lei.

Riscuri şi oportunităţi pieței de transport
Dincolo de rezultatele pozitive, pe ansamblu, piaţa transporturilor nu este scutită de provocări, afacerile din acest sector fiind influenţate de blocajul financiar şi de indisciplina financiară care afectează multe dintre ramurile economiei.

Datele financiare analizate de KeysFin arată că datoriile transportatorilor au crescut, pe ansamblu, de la 18,5 miliarde lei în 2012 la 24,7 mld.lei în 2016 în timp ce totalul creanţelor a atins anul trecut valoarea de 11,9 mld.lei.

Ponderea datoriilor comerciale a rămas relativ constantă în tot intervalul analizat (2012-2016), la 30-32%, valoarea acestora depăşind 7,7 mld. lei în 2016.

VEZI ȘI: Camionul FUSO eCanter a fost lansat oficial pe piață

Perioada medie de încasare a creanţelor era de 92 de zile anul trecut, faţă de 98 de zile în 2012, iar perioada medie de plată a datoriilor a scăzut și ea la 192 de zile, faţă de 206 în urmă cu cinci ani.

Datele prezentate de KeysFin vin să susţină ideea că şi în acest domeniu este absolut necesară o informare constantă privind situaţia partenerilor de afaceri.

Experţii KeysFin afirmă că este important să ştii în ce situaţie financiară se află un partener, cum stă cu datoriile, în ce diferende juridice se află, pentru a putea lua o decizie bună atunci când vine vorba de valoarea contractului, ce servicii îi oferi, cu alte cuvinte să-ți crești șansele de a-ți primi banii.

Indiferent de dimensiunea afacerii, istoricul, situaţia acestuia, astfel de informaţii sunt esenţiale pentru a creiona o evaluare care să includă atât aspectele pozitive cât mai ales pe cele cu potenţial negativ în relaţia cu partenerul de afaceri.

Astfel, pe baza acestui raport, departamentele financiare, managerii în principal, îşi pot dimensiona contractele, aşteptările şi pot lua măsuri de prevenire pentru a exploata potenţialul de dezvoltare dar şi pe cel de risc, mai spune KeysFin.

Din aceeași categorie...

Back to top button