AnvelopeTop News

Irlanda de Nord interzice anvelopele de camion mai vechi de 10 ani

Anvelopele de camion, autobuz, autocar și microbuz cu o vechime mai mare de 10 ani vor fi interzise în Irlanda de Nord.

Anunțul făcut de Unitatea pentru politica privind vehiculele din Irlanda de Nord din cadrul Departamentului pentru Infrastructură (DfI) vine în urma rezultatelor perioadei de consultare publică, care s-a încheiat la 18 decembrie 2022.

Irlanda de Nord interzice anvelopele de camion mai vechi de 10 ani

Astfel, anvelopele de camion, autobuz, autocar pentru axa față, precum și anvelopele de pe toate axele microbuzelor atunci când sunt montate în configurație simplă, cu o vechime mai mare de 10 ani, vor fi interzise.

Modificările care sunt puse în aplicare în Irlanda de Nord se vor alinia cu cele introduse în Marea Britanie la 1 februarie 2021.

DfI a luat în considerare dovezile furnizate de Transport Research Laboratory (TRL) și consideră că în anvelopele mai vechi pot apărea modificări structurale care nu sunt întotdeauna vizibile la o inspecție externă a anvelopei.

Prin introducerea unei vârste legale pentru anvelope, DfI urmărește să reducă la minimum numărul de anvelope utilizate pe drumurile din Marea Britanie și care ar putea avea defecte structurale interne ca urmare a vechimii lor.

De asemenea, interdicția se aplică și în cazul anvelopelor reșapate, unde data reșapării va fi utilizată pentru a determina vârsta anvelopei. Nu va fi necesar ca marcajul cu data să fie afișat în nicio orientare și, prin urmare, nu vor exista costuri supplimentare.

VEZI ȘI: Goodyear a prezentat o anvelopă de camion cu 63% materiale sustenabile

Reglementările se vor aplica șoferilor sau operatorilor de vehicule care circulă pe drumurile din Irlanda de Nord, indiferent de țara de înmatriculare. DfI urmează să prezinte o legislație de modificare pentru a pune în aplicare deciziile stabilite, cu o perioadă de implementare de trei luni.

În Irlanda, reglementările menționează că este o infracțiune să conduci cu anvelope defecte sau uzate. În ceea ce privește vârsta anvelopelor – dacă au mai mult de 6 ani, acestea nu vor fi respinse la NCT sau CVRT, cu condiția să respecte adâncimea minimă a benzii de rulare de 1,6 mm și să nu prezinte defecte (adică tăieturi, umflături, rupturi etc.). Astfel, toate anvelopele mai vechi de 6 ani vor primi un aviz de trecere.

În Irlanda de Nord, infracțiunile privind anvelopele sunt sancționate cu o amendă de 80 de euro și până la patru puncte de penalizare în caz de condamnare.

Excepții pentru două grupuri de vehicule

  • Vehiculele care sunt în prezent exceptate de la reglementările privind inspecția tehnică a anvelopelor (inclusiv tractoarele agricole care se deplasează la viteze mici) pentru a rămâne în concordanță cu legislația existentă.
  • Vehiculele istorice care sunt în prezent scutite de inspecția tehnică auto, cu condiția să nu fie utilizate în scop comercial. DfI a declarat că recunoaște că vehiculele istorice sunt de obicei bine întreținute, sunt folosite rar și nu circulă la viteze mari.

Din aceeași categorie...

Back to top button