Camioane

Iron Knight este cel mai rapid camion din lume

The Iron Knight cu I-Shift Dual Clutch de la Volvo Trucks este cel mai rapid camion din lume, asta după ce a doborât două recorduri mondiale de viteză.

Camionul construit pe un șasiu cu specificații de Truck Racing, a doborât recordul mondial de viteză la pornirea de pe loc pe distanța de 500 respectiv 1.000 de metri, fiind echipat cu motor și transmisia I-Shift Dual Clutch de serie.

Specialiști din mai multe departamente Volvo Trucks au colaborat îndeaproape pentru a dezvolta un autocamion care să ofere o performanță unică. În afara lanțului cinematic de la Volvo Trucks, care este însăși esența camionului The Iron Knight, aceștia au construit manual camionul de la zero. 

Camionul condus de Boije Ovebrink, fost campion european la curse de camioane în 1994 și de cinci ori recordman de viteză, a stabilit noile recorduri mondiale oficiale de viteză pe distanțele de 500 respectiv 1.000 de metri. Pe parcursul construcției camionul, o echipă de experți de la Volvo Trucks a descoperit moduri inovatoare de a îmbina tehnologia cu designul.

VEZI ȘI: Acesta este cel mai rapid incarcator frontal din lume

Cu o viteză medie de 169 km/h și un timp de 21,29 de secunde, The Iron Knight a doborât recordul internațional de viteză la 1.000 de metri pentru pornirea de pe loc. A doborât totodată recordul corespunzător pentru distanța de 500 de metri, cu 131,29 km/h și 13,71 secunde. Recordul a fost doborât pe un traseu de testare închis din nordul Suediei. La data publicarii recordul este evaluat  de catre  FIA, Federația Internațională de Automobilism.

Se demonstrează astfel că transmisia noastră I-Shift Dual Clutch are un potențial enorm și că nu vă va dezamăgi în situații extreme. Faptul că autocamionul care doboară recordul mondial utilizează exact aceeași cutie de viteze care se găsește pe autocamioanele FH fabricate în serie ne face să fim extrem de mândri”, spune Claes Nilsson, Președinte și CEO Volvo Trucks.

The Iron Knight construit de Volvo Trucks poate fi rezumat într-un singur cuvânt: perfecțiune. Este foarte frumos și devine un generator inegalabil de forţă atunci când pedala de accelerație este la podea.

Cum au fost efectuate cursele

Cursele au avut loc la „Skellefteå Drive Center”, un fost aerodrom din afara localității Skellefteå, din nordul Suediei. Recordul de viteză a fost monitorizat și aprobat de Federația Internațională de Automobilism, FIA. Autocamionul a parcurs distanța în ambele direcții. Pe baza celor două curse, s-a calculat media de timp și de viteză. Recordul rezultat, prezentat de FIA, este viteza medie a celor două curse.

Este cel de-al treilea autocamion care doboară recorduri pe care îl conduc și nu pot concepe un succesor mai bun pentru Wild Viking și Mean Green:, spune Boije Ovebrink.

Camioanele Volvo Trucks care au doborât anterior recorduri:

  • 2007, The Wild Viking – camionul de 1.600 CP a doborât recordul mondial pentru pornirea de pe loc pe distanța 0-1.000 de metri, cu o viteză medie de 158,8 km/h;
  • 2010, recordul pentru aceeași distanță a fost doborât de „NH D16″ (1.800 CP), care a atins o viteză medie de 166,7 km/h;
  • 2011, camionul hibrid „Mean Green” cu un motor diesel de 1.800 CP și un motor electric de 300 CP a stabilit noi recorduri pentru 0-500 și 0-1000 de metri cu pornire de pe loc, cu o viteză medie de 115,3 km/h și, respectiv, 152,2 km/h;
  • 2012, „Mean Green” a luptat la categoria de pornire rapidă pe distanța de 1.000 și a stabilit un nou record, cu o viteză medie de 236,6 km/h.

Despre cel mai rapid camion din lume

– Cu o putere de 2.400 CP și un cuplu de 6.000 Nm și cântărind 4,5 tone, The Iron Knight are un raport putere-greutate de peste 0,5 CP/kg.
– Motorul montat în mijloc este o unitate D13 modificată semnificativ, cu intercooler răcit cu apă și patru turbocompresoare.
– Transmisia I-Shift Dual Clutch menține furnizarea cuplului în timpul schimbării treptelor de viteză. În afara ambreiajului ranforsat (discurile și plăcile de presiune sunt fabricate dintr-un material de sinteză), The Iron Knight utilizează aceeași cutie de viteze care este montată pe autocamioanele Volvo FH fabricate în serie.
– Sistemul electronic este menținut la un nivel minim pentru a reduce greutatea vehiculului.
– Software-ul a fost reprogramat pentru a permite o performanță înaltă.
– Cabina este optimizată aerodinamic și este fabricată din fibră de sticlă. Deflectoarele laterale au prize de aer mari care alimentează autocamionul cu aer pentru răcire.
– În timpul curselor pentru stabilirea recordurilor, The Iron Knight a atins o viteză maximă de 276 km/h.

Din aceeași categorie...

Back to top button