România interesată de introducerea CMR-ului electronic

Mai multe autorități ale statului român vor participa la un eveniment organizat de IRU și OFAE, pentru a înțelege mai bine avantajele introducerii CMR-ului electronic.
În perioada 22 – 23 iunie 2017 la Salonic, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Compania Naționalã de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã (ANAF) vor participa în cadrul evenimentului “e-CMR: Digitalizarea transportului rutier”, pentru a avea o mai bunã înțelegere a avantajelor CMR-ului electronic, prin adoptarea Protocolului e-CMR de cãtre România.
Evenimentul evidențiază beneficiile implementãrii CMR-ului electronic (e-CMR) în operațiunile naționale de transport rutier și posibilitatea implementãrii unui proiect pilot la nivel transfrontalier în regiunea balcanicã.
Convenția Națiunilor Unite asupra Contractului de Transport Internațional de Mãrfuri pe șosele (CMR) reglementeazã contractul de transport de mãrfuri pe șosele, cu titlu oneros, care se efectueazã cu vehicule, când locul primirii mãrfii și locul prevãzut pentru eliberare, așa cum sunt indicate în contract, sunt situate în douã țãri diferite, dintre care cel puțin una este țarã contractantã, independent de domiciliul și de naționalitatea participanților la contract.
VEZI ȘI: Scufiţa la firma bună vs. șofer profesionist la firma de rechini
Având în vedere cã aceastã Convenție este ratificatã de 55 de țãri, în luna mai 2008 a fost deschis spre semnare Protocolul Adițional la Contractul pentru Transportul Internațional de Mãrfuri pe Șosele care prevede utilizarea e-CMR-ului.
Protocolul a fost aprobat de 11 țãri – Bulgaria, Republica Cehã, Danemarca, Franța, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Slovacia, Spania și Elveția.
Franța și Spania au început în acest an utilizarea e-CMR atât între cele douã țãri, dar și prin programe pilot pentru implementarea e-CMR pentru transport național.
Transportatorii români considerã cã e-CMR va contribui la digitalizarea documentelor aferente transportului de mãrfuri, fiind un instrument de sprijinire a creșterii eficienței lanțurilor de logisticã, dar și a monitorizãrii ușoare a fluxurilor de mãrfuri, în special cele purtãtoare de accize sau cu risc sporit de fraudã.