ȘtiriTop News

IRU reclamă timpii mari de așteptare din vămile din România și Bulgaria

IRU reclamă Comisiei Europene timpii mari de așteptare pentru camioane din punctele de trecere a frontierei din România și Bulgaria.

Potrivit scrisorii, sectorul de transport rutier este îngrijorat că măsurile suplimentare de control introduse de România și Bulgaria împotriva imigrației ilegale, în contextul accederii la zona Schengen, au un efect negativ disproporționat asupra transportului de mărfuri.

”De ani, în interiorul UE, camioanele au așteptat perioade lungi pentru a traversa granițele României cu Ungaria și Bulgaria, cu o medie de 6 ore pe traversare, care poate merge până la 72 de ore. După noile măsuri de control, informațiile primite de la companii de transport din Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, România și Turcia arată că timpii de așteptare sunt și mai mari, de până la 5 zile pentru a trece de aceste granițe”, se arată în mesaj.

În scrisoare, IRU îi cere președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să sprijine de urgență transportul liber de mărfuri în interiorul UE, la granițele Schengen și ale altor state UE, și să susțină fluxuri eficiente de camioane la toate granițele externe ale UE.

VEZI ȘI: Restricții pentru camioane pe Valea Oltului, în zilele de 23 și 24 ianuarie

”Deși sectorul de transport este 100% de acord că România și Bulgaria trebuie să aparțină zonei Schengen, înțelegem că cele două țări trebuie să implementeze măsuri suplimentare pentru a limita imigrația. Din păcate, aceste acțiuni au consecințe negative mult mai mari asupra transportului de marfă și a comerțului”, a declarat Umberto de Pretto, Secretar General al IRU.

”IRU cere Comisiei Europene să intervină și să recomande statelor membre implementarea de Coridoare Verzi pentru camioane în interiorul UE. Comisia ar trebui să încurajeze statele membre relevante să crească nivelul inspecțiilor la granițele externe ale UE, să respecte regulile și procedurile Convenției TIR și să ofere informații transparente despre timpii de așteptare estimați la granițele externe. Avem încredere că intervenția promptă a CE poate ajuta la menținerea unui flux eficient de mărfuri în interiorul UE, dar și între UE și partenerii săi comerciali”, se mai arată în mesaj.

Din aceeași categorie...

Back to top button