IRU salută decizia Consiliului European privind nivelul emisiilor de CO2 la camioane

IRU salută decizia Consiliului European privind nivelul emisiilor de CO2 la camioane
Uniunea internațională a asociațiilor de transport (IRU) salută decizia și ideile Consiliului European în ceea ce privește emisiile de CO2 la nivelul camioanelor.

Conform deciziei reprezentanților europeni, s-a stabilit o scădere a emisiilor de CO2 a flotelor de camioane cu 15% până în 2030, însă există posibilitatea modificării acestei valori în 2022.

IRU salută decizia Consiliului European privind nivelul emisiilor de CO2 la camioane

În primă fază, reprezentanții Consiliului European doreau scăderea cu 30% a emisiilor de CO2, dar decizia era mult prea drastică în condițiile în care nu există o strategie clară cu privire la tehnologiile disponibile în acest sector.

Dacă ne-am axa pe tehnologiile din prezent și pe evoluția acestora, o reducere a emisiilor de CO2 cu 35% până în 2030 ar putea avea loc doar dacă un număr foarte mare de transportatori ar trece la vehicule electrice.

Dar în acest caz apare problema autonomiei în dreptul vehiculelor care parcurg distanțe extrem de lungi.

VEZI ȘI: Volvo Trucks accelerează dezvoltarea soluțiilor de transport mai prietenoase cu mediul

În aceste condiții, reprezentanții Consiliului European au decis să stabilească o scădere cu 15 procente, urmând ca în 2022 să revină asupra acestei decizii în cazul în care tehnologiile se vor dezvolta în așa fel încât să poată fi puse în practică.

„Cei care decid trebuie să țină cont și de faptul că marjele mici de profit cu care se confruntă în acest moment sectorul de transport nu ar putea suporta financiar trecerea la mobilitatea electrică. Astfel, transportatorii nu vor putea investi în tehnologii precum sisteme de propulsie electrice, pe bază de CNG sau GNL. Prin urmare, normele imbuse trebuie să se bazeze atât pe dinamica tehnologiei, dar și pe viabilitatea comercială”, a declarat Matthias Maedge, reprezentantul IRU în Europa.

Follow #infotrucker