Știri

IRU solicită CE să grăbească negocierile pentru circulația în Tirol

IRU și mai multe asociații naționale de transport au cerut din nou președintei CE, Ursula von der Leyen, să stabilească o nouă rundă de negocieri între Germania, Italia și Austria pentru a găsi o soluție la circulația camioanelor în Tirol.

În iunie 2023, mai multe state membre și-au exprimat nemulțumirea serioasă cu privire la provocările cu care se confruntă transportul, tranzitul și libera circulație a mărfurilor de-a lungul rutei Brenner, prin Austria.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, indicase în iulie anul trecut că o soluție la problema Brenner este urgentă, afirmând că o nouă rundă de negocieri cu Austria, Germania și Franța ar trebui să identifice următorii pași. De atunci, din păcate, CE nu a acționat. Transportul rutier, feroviar și combinat de marfă continuă să se confrunte în mod frecvent cu situații grave de blocaj. În plus, Italia amenință Austria cu acțiuni legale.

În acest context, IRU și o serie de asociații naționale de transport au adresat încă o scrisoare președintei CE, îndemnând-o să intervină și să accelereze procesul de negociere în problema Tirol. Dacă este necesar, Comisia ar trebui să întreprindă acțiuni legale împotriva Austriei pentru a rezolva problema Brenner.

VEZI ȘI: Camioane scanate în căutare de imigranți, în Austria

”Avem o problemă extrem de gravă în mâinile noastre cu ruta Brenner. Există o lipsă de capacitate în transportul feroviar de marfă și transportul combinat. Operatorii de camioane care doresc să utilizeze transportul combinat se confruntă cu o situație imposibilă” , a declarat Raluca Marian, Directorul IRU pentru relația cu UE.

Austria continuă să impună interdicții foarte stricte pentru vehiculele grele de marfă care tranzitează pe ruta Brenner. Astfel, la 3 octombrie, Italia a avut un blocaj în trafic care a depășit 100 km, deoarece Austria blocase accesul vehiculelor grele de marfă pe ruta Brenner.

De câțiva ani, IRU a cerut Comisiei Europene, gardianul Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, să ia măsuri legale împotriva Austriei pentru a forța respectarea principiului liberei circulații a mărfurilor.

Eșecul Comisiei Europene de a-și asuma responsabilitatea și a acționa nu a făcut decât să înrăutățească situația, crescând nemulțumirea față de Austria și în alte state membre ale UE, precum și pentru furnizorii de transport rutier, feroviar și combinat de marfă și clienții acestora.

„Ar trebui organizată fără întârziere o nouă rundă de negocieri. Dacă acest lucru eșuează, Comisia Europeană trebuie să ia măsuri în justiție”, a conchis Raluca Marian.

Din aceeași categorie...

Back to top button