LegislatieȘtiri

Cabotajul rutier în Italia se anunță electronic prin platforma online Distacco transnazionale

La 1 martie 2017, Ministerului Muncii și Politicii Sociale din Italia a lansat platforma online Distacco transnazionale care permite transportatorilor străini să declare activitățile de cabotaj în Italia.

Începând cu 1 martie 2017, transportatorii străini pot completa acestea pot trimite declarațiile privind activitățile de cabotaj din Italia direct de pe platforma online Distacco transnazionale (https://www.distaccoue.lavoro.gov.it/Pages/Home.aspx?lang=eng).

Decretul legislativ 136/2016 prevede ca firme de transport străine care desfășoară activități de cabotaj în Italia să comunice informațiile privind șoferul și vehiculul, astfel încât să permită controlul regularității operațiunilor de cabotaj.

În primă fază, transportorii trebuiau să completeze declarațiile specifice și să le trimită la adresa de e-mail cabotaggio.distaccoUE@lavoro.gov.it. Până marți, 7 martie 2017, Inspectoratul Național de Muncă din Italia va considera valabile declarațiile trimise prin e-mail.

După această dată vor fi valabile numai declarațiile trimise prin intermediul platformei online Distacco transnazionale. Pentru a le fi mai ușor celor care fac cabotaj în Italia, a fost creat un website special, care conține informații privind declarația și informații privind procedura de declarație.

Pentru detașarile deja notificate prin e-mail, până pe data de 7 martie, nu este necesară și o depunere prin platforma online Distacco transnazionale, în timp ce pentru anulări sau modificări ale comunicării efectuate prin e-mail, compania trebuie să trimită o nouă comunicare online, care va înlocui e-mailul inițial. Acest lucru trebuie să fie făcut înainte de termenul limită pentru anularea sau modificarea (de exemplu, cu 24 de ore de ziua din care începe detașarea, în cazul anulării, sau în termen de 5 zile de la începerea acesteia, în cazul modificării).

Conform Inspectoratului de Muncă din Italia, o copie a declarației de detașare indiferent că a fost făcută prin e-amil sau prin noua platformă online, trebuie întotdeauna păstrată la bordul vehiculului care efectuează cabotaj.

VEZI ȘI: Șofer de camion italian condamnat la 6 ani de închisoare

Informațiile conținute în declarația trebuie să conțină: datele de identificare ale prestatorului de servicii/companie (cod unic atribuit de registrul comerțului din statul de origine pentru scopuri fiscale, securitate socială sau similare), informații generale depsre lucrătorii detașați, perioada de detașare (data de începere și de încheiere), respectiv datele de identificare ale persoanei de contact menționate la alineatul 4 al articolului 10 din Decretul legislativ nr 136/2016.

În completarea modelului UNI_ CAB_UE, la secțiunea 3.1.1 privind durata detașării este inclusă data primei operațiuni de cabotaj efectuate pe teritoriul italian – data inițiării detașării – și cea a ultimei operațiuni de cabotaj efectuate înainte de ieșirea de pe teritoriul Italiei – sfârșitul detașării.

În cazul unei companii străine care va efectua pentru prima dată transmiterea unei astfel de notificări trebuie să dobândească acreditări specifice pentru accesul la sistemul disponibil pe platforma online a Ministerului Muncii și Politicii Sociale, printr-o înregistrare prealabilă cu introducerea datelor de identificare ale companie, și nu persoana sau firma care realizează efectiv înregistrarea și elaborarea declarației.

Dacă aveți probleme în timpul înregistrării sau completării declarațiilor, ministerul italian a creat două adrese de e-mail unde puteți cere ajutor: mailto:distaccoUE@lavoro.gov.it sau Clic4Help@lavoro.gov.it.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button