ȘtiriTop News

Italia: Clarificări privind amenzile de viteză date cu ajutorul tahografului

După decizia Curții Europene de Justiție de la 9 septembrie 2021 (caz C-906/19) cu privire la validitatea sancțiunilor acordate cu ajutorul tahografului când vehiculul circulă într-o țară străină, Ministerul de Interne a emis o circulară care clarifică modul în care autoritățile de control din Italia pot emite amenzile de viteză prin intermediul dispozitivului.

Explicația Ministerul de Interne din Italia este că amenzile de viteză pot fi date cu ajutorul tahografului doar dacă autoritatea de control ”are o confirmare directă” a faptei sau dacă aceasta ”s-a petrecut cu puțin timp înaintea controlului, astfel încât poate fi localizată precis într-un loc anume”.

Italia: Clarificări privind amenzile de viteză date cu ajutorul tahografului

Dacă nu există informații despre tipul de drum unde ar fi avut loc depășirea de viteză sau despre limita de viteză aplicabilă ”va fi imposibil de determinat natura depășirii necesară pentru aplicarea unei anumite contravenții”.

În schimb, amenda va trebui plătită de fiecare dată atunci când viteza indicată de tahograf depășește limitarea vehiculului, deoarece această faptă este independentă de drum.

VEZI ȘI: Din 21 august 2023 devine obligatorie a doua generație de tahograf inteligent

În cazurile în care se poate emite amenda de viteză cu ajutorul tahografului, hârtia printată de dispozitiv este suficientă ca dovadă, se mai arată în circulară.

Aceasta mai precizează că datele obținute din tahograf trebuie corectate în favoarea șoferului, luându-se în calcul toleranța aparatului, de 6 km/h, conform Regulamentului UE 165/2014.

Sursa foto: Vecteezy

Din aceeași categorie...

Back to top button