Știri

Italia declară război șoferilor care butonează telefonul al volan

Șoferii surprinși că folosesc telefonul mobil în timp ce conduc, altfel decât permite Codului Rutier din Italia, riscă suspendarea permisului pe o perioadă cuprinsă între o lună și trei luni.

Cel puțin, așa sună o propunere legislativă de modificare a Codului Rutier din Italia. Trebuie să recunoaștem că subiectul este unul foarte actual și serios. Conform statisticilor, un procent din accidentele auto mortale înregistrate în Italia, în 2015, s-au datorat utilizării necorespunzătoare a terminalelor mobile la volan, este susținut de celebra revistă auto Quattroroute.

Conform aceleiași surse, distragerea atenției la volan are o cotă oscilantă cuprinsă între 30% și 75%. De altfel, în 2015, pentru a pune capăt acestei probleme, poliția italiană a aplicat 48.500 amenzi.

Italia declară război șoferilor care butonează telefonul al volan

Pentru a stopa acest fenomen, autoritățile italiene au mers mai departe prin modificarea Codului Rutier. Astfel, legea actuală prevede o sacțiune administrativă și 5 puncte penalizare pentru încălcarea art. 173 din Codul Rutier. Numai în caz de recidivă în termen de doi ani, celui sancționat I se poate suspenda permisul pentru cel puțin o lună.

VEZI ȘI: A apărut primul număr al revistei MAN Magazine în limba română

Quattroroute cere Parlamentul din Italia, care studiază modificarea Codului Rutier de aproape doi ani, să grabească intrarea în vigoare a anumitor norme ca o acțiune urgentă în domeniul siguranței rutiere, printre care și înăsprirea sancțiunilor pentru utilizarea telefoanelor mobile de către conducătorii auto prin introducerea suspendării permisului de conducere pe o perioadă de la o lună la trei luni chiar cu prima abatere.

De altfel, prestigioasa publicație din Italia vine cu o propunere concretă în acest sens, și cere pe toate vehiculele noi prezența obligatorie a sistemului Bluetooth, așa cum sa întâmplat în trecut cu alte sisteme precum de siguranță precum ABS-ul sau ESP-ul.

Astfel de propuneri au mai avut loc și în trecut. Spre exemplu, Asociația Prieteni și Susținători ai Poliției Rutiere din Italia sugera în 2015 o înăsprire a sancțiunilor date șoferilor și, atenție, confiscarea temporară a telefonului mobil pentru o lună. Conform aceleiași asociații, proporția celor care foloseau telefonul la volan în timpul mersului era în 2013 de 12.4 procente, iar cu siguranță acesta a crescut cu mult de atunci.

Alte țări europene au impus noi reguli cu privire la utilizarea telefonului mobil și a căștilor la volan. Franța a introdus o lege prin care reglementează modul de utilizare al acestora, despre care noi am scris aici – https://www.infotrucker.ro/adio-casti-la-volan-in-franta-incepand-cu-1-iulie-2015/

Considerăm că o astfel de modificare de lege ar fi de bun augur și pe plan local, unde numărul celor care utilizează telefonul la volan este într-o continuă creștere.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button