
Italia este prima țară din lume care testează o tehnologie ce transformă energia cinetică a vehiculelor în energie electrică pentru zonele de servicii de pe autostradă.
V-ați gândit vreodată că energia electrică curată pentru zonele de servicii de pe autostradă poate fi obținută și prin intermediul vehiculelor? Uite că, italienii s-au gândit.
Așa a luat naștere proiectul „Kinetic energy harvesting from vehicles” (KEHV), primul experiment pe autostradă din lume care implică utilizarea unei tehnologii capabile să transforme energia cinetică a vehiculelor în decelerare în energie electrică curată, altfel disipată sub formă de căldură la frâne.
KEHV este dezvoltat de Movyon, centrul de excelență pentru cercetare și inovare al grupului Autostrade per l’Italia. Testele au început pe A1 în zona de servicii Arno Est și vor continua în lunile următoare cu experimente la stații de taxare.
Conform estimărilor, cu un trafic mediu zilnic 9.000 de vehicule, un singur modul ar putea produce 30 MWh/an, echivalentul unei reduceri de 11 tone de CO2. O valoare care corespunde consumului anual de energie electrică al unui bloc de apartamente format din 10 familii.
La o stație de taxare de pe autostradă, precum Firenze Ovest, consumul de energie electrică este de aproximativ 60 MWh/an. Prin urmare, datorită instalării a două sisteme, va fi posibilă eliminarea completă a necesarului de energie al stației.
VEZI ȘI: BMW Group Logistik a testat cu succes semiremorca electrică eTrailer
Conform estimărilor elaborate de Movyon în cazul stațiilor de taxare din Milano Nord și Milano Sud, cu un trafic mediu zilnic de aproximativ 8.000 de vehicule grele și 63.000 de autoturisme, modulele montate pe bandă ar putea atinge o producție anuală pentru fiecare dintre cele două stații de peste 200 MWh, cu o economie de 70 de tone de CO2/an. În cea de-a doua fază a proiectului, sunt planificate și alte instalații pe rețeaua gestionată de Autostrade per l’Italia.
Un sistem revoluționar
Proiectul KEHV se bazează pe sistemul LYBRA dezvoltat de start-up-ul 20energy. Un vehicul care trece pe deasupra modulului activează un generator electromecanic, iar energia electrică este pusă la dispoziție prin intermediul unui convertor electronic care permite conectarea la rețea.
Într-o zonă de servicii, de exemplu, energia produsă ar putea fi utilizată pentru iluminat, panouri publicitare și chiar generatoare de încărcare a vehiculelor electrice. În cazul stației de taxare, energia produsă ar putea fi utilizată de sistemele acesteia (case de marcat, bariere și iluminat).