Italia interzice șofatul până la 2 ani, șoferilor de camion străini care încalcă constant legislația

Italia interzice șofatul până la 2 ani, șoferilor de camion străini care încalcă constant legislația rutieră
Un tribunal regional din Parma (Italia) a hotărât interzicerea condusului până la 2 ani, șoferilor de camion străini care încalcă constant Codul Rutier, timpii de condus și odihnă, dar și alte regulamente rutiere, anunță trasportoeuropa.it.

Tribunalul Administrativ Regional (TAR) din Parma, regiunea Emilia-Romagna, a emis o hotărâre de suspendare a dreptul de a mai conduce pe teritoriul italian, șoferilor de camion străini, angajați ai unei firme de transport rutier italienești, care au încălcat de mai multe legislația rutieră, timpii de condus și odihnă sau alte regulamente rutiere în vigoare în Italia.

Italia interzice șofatul până la 2 ani, șoferilor de camion străini care încalcă constant legislația

Decizia nr. 213 din 31 iulie 2018 emisă de o secția a Tribunalului Administrativ Regional Emilia-Romagna se referă la recursul depus de un șofer de camion maghiar, angajat al unei companie de transport rutier de mărfuri din Acquasparta (Terni), sancționat cu câte 10 puncte penalizare, de două ori, pentru depășirea timpilor de condus și odihnă.

Ca urmare a acestor sancțiuni, deși avea permis de conducere maghiar, prefectura din Ravenna i-a interzis șoferului să mai conducă în Italia timp de 2 ani (730 de zile), argumentând că acesta a acumulat maximum de puncte penalizare (20 de puncte) din Italia într-un singur an.

Conform recursului șoferului de camion maghiar, acesta se aștepta ca deducerea celor 20 de puncte să fie făcută pe CPC, nu pe permisul de conducere, în acest caz acestuia nefiindu-i interzisă conducerea în Italia, ci doar revocarea CPC-ul.

Singura victorie a reclamantului se referă la reducerea interdicției de la 2 ani la un an, deoarece el a demonstrat că cele două abateri nu au fost făcute într-o perioadă de un an, ci în 13 luni.

VEZI ȘI: MAN va expune la IAA 2018 soluții de electromobilitate, digitalizare și vehicule autonome

Decizia dată de TAR crează astfel un precedent în justiția din Italia, astfel că, acest lucru se va putea aplica oricărui alt șofer de camion străin aflat într-o situație similară.

Reamintim faptul că titularii unui permis de conducere străin eliberat într-o țară în care nu există același sistem de deducere a punctelor de penalizare ca în Italia, sunt introduși prin intermediul Centrul de Elaborare a Datelor (CED) aparținând de Ministerul Transporturilor într-o bază de date cu persoane care au comis încălcări ale regulamentelor și codurilor rutiere, pentru care se asociază puncte de penalizare.

Prin urmare, șoferilor cărora li s-au dedus cel puțin 20 de puncte penalizare în mai puțin de un an li se va interzice condusul oricărui autovehicul pe teritoriul italian timp de 2 ani.

În cazul în care, cele 20 de puncte penalizare sunt deduse în mai puțin de doi ani, șoferilor de camion străini li se va interzice condusul pe un an (365 de zile), iar dacă acestea sunt deduse între 2 și 3 ani, acestuia i se va interzice condusul pentru 6 luni.

Această dispoziție este emisă de prefectul competent al locului unde s-a comis ultima încălcare care a dus la deducerea celor 20 de puncte.

Follow #infotrucker