In Focus

Italia a inițiat procedura de infringement împotriva Austriei

Pe fondul numeroaselor măsuri anti-tranzit de-a lungul pasului Brenner, Italia a inițiat procedura de infringement împotriva Austriei.

La mijlocul lunii februarie, guvernul italian italian a făcut primul pas către procedura de infringement împotriva Austriei printr-o „scrisoare de punere în întârziere” adresată Comisiei Europene (CE). Guvernul de la Roma acuză că, măsurile anti-tranzit ale Austriei încalcă principiul fundamental al liberei circulații a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene.

Plângerea este îndreptată împotriva numeroaselor măsuri anti-tranzit ale Austriei de-a lungul coridorului Brenner, cum ar fi interdicția de circulație sectorială, interdicția de circulație pe timp de noapte, interdicția de circulație pe timp de iarnă și eliminarea controalelor în bloc. Aceste măsuri au dus la blocaje în trafic de până la 70 km și la accidente rutiere în regiunea Tirol.

Restricțiile de trazit din Tirol sunt o problemă europeană

Mai multe părți interesate din UE din domeniul transportului rutier de mărfuri s-au pronunțat împotriva „numeroaselor măsuri ilegale anti-tranzit” ale Austriei, susținând că acestea interzic libera circulație a mărfurilor în UE. IRU și 12 asociații europene de transport rutier de mărfuri au scris de mai multe ori către Comisia Europeană pentru a solicita măsuri, dar fără succes.

Comisia a purtat discuții cu Italia, Germania și Austria în 2023, dar nu s-a ajuns la niciun acord.

VEZI ȘI: Grimaldi a introdus un nou feribot ROPAX între Italia și Grecia

Restricțiile unilaterale de tranzit impuse de Austria pe unul dintre principalele coridoare ale rețelelor TEN-T încalcă principiul fundamental al liberei circulații a mărfurilor în UE. Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a decis deja de două ori în trecut că măsurile anti-tranzit ale Austriei sunt incompatibile cu legislația europeană.

Inițiativa Italiei susținută din Germania

Asociația germană de transport, logistică și managementul deșeurilor (BGL) salută inițiativa Italiei de a iniția proceduri legale împotriva măsurilor anti-transit ale Austriei și „încurajează guvernul german să adopte o poziție clară în favoarea pieței interne și să se alăture procesului intentat de Italia”, potrivit unei scrisori a asociației. În opinia BGL, Comisia Europeană ar fi trebuit, prin urmare, să inițieze din proprie inițiativă o procedură de infringement împotriva Austriei.

Din aceeași categorie...

Back to top button