In Focus

Italia sancționează efectuarea repausul săptămânal în cabină începând cu 1 mai 2018

Începând cu 1 mai 2018, Italia sancționează efectuarea repausului săptămânal în cabină camionului, amenda putând ajunge până la 1.701 euro.

Hotărârea Curții Europene de Justiție din 20 decembrie 2017 în cauza C-102/16 Vaditrans din Belgia a confirmat faptul că Regulamentul 561/2006, care definește perioadele de condus și odihnă, interzice clar efectuarea repausului săptămânal în cabina camionului.

Italia sancționează efectuarea repausul săptămânal în cabină începând cu 1 mai 2018

VEZI ȘI: Parlamentul European a votat modernizarea formării profesionale a șoferilor

Însă, cum nicio interdicție nu poate fi aplicată fără sancțiuni, aceasta trebuie definită de fiecare stat membru la nivel național.

Până la 1 mai 2018, Italia nu a putut amenda șoferii care efectuează repausul săptămânal regulat în cabină, deoarece nici o lege națională nu prevede sancțiuni în acest sens.

Astfel, la 30 aprilie 2018, Ministerul de Interne din Italia a emis o circulară prin care a încadrat ca faptă la articolul 174 alineatul (7) din Codul Rutier efectuarea repausul săptămânal în cabină, amenda fiind cuprinsă între 425 euro și 1.701 euro.

De asemenea, documentele vehiculului vor fi reținute de către poliție și returnate șoferului doar după ce acesta efectuează în condiții legale repausului săptămânal normal.

Este considerată încălcare gravă a articolului de lege nerespectarea interdicției pentru mai mult de 20% din timpul petrecut în cabină și doar în cazul în care șoferul este prins în flagrant.

Din aceeași categorie...

Back to top button