Siguranta

Italia testează un nou sistem de iluminare de noapte

În Italia se testează un nou sistem de iluminare a autostrăzilor pe timp de noapte, cu reflectoarele montate mult mai aproape de asfalt.

Autostrade per l’Italia testează pe centura orașului Napoli un nou sistem de iluminare, îndreptat direct spre suprafața drumului, ”ghidul optic” astfel creat îmbunătățind vizibilitatea pe timp de noapte și ceață.

Înainte de acest experiment, compania de autostrăzi a început un proiect pilot pe ramura Roma Sud a A1, la intersecția Torrenova. Acolo, 41 de proiectoare LED de câte 16W au fost montate direct pe parapeții drumului, la intervale de 4,5 metri. Dispozitivele iluminează conturul drumului, îmbunătățind vizibilitatea și siguranța.

Un sistem și mai avansat, dezvoltat de Movyon și aprobat deja de Ministerul Transporturilor, operează pe centura orașului Napoli. El include 1.800 de lumini LED montate de-a lungul viaductului Capodichino, care reduce consumul de electricitate cu 33%.

VEZI ȘI: Italia va continua apelul la CJUE împotriva restricțiilor impuse de Austria în coridorul Brenner

Sistemul este administrat de o unitate de control care detectează accidentele și alte probleme, pe care le raportează șoferilor prin varierea culorii luminii: lumina portocalie semnalează un pericol, iar cea roșie un vehicul care merge în direcția greșită.

Autostrade per l’Italia este mulțumită de rezultatul testelor și a început să planifice extinderea noului sistem de iluminare și la alte secțiuni de drum, înlocuind stâlpii tradiționali.

Din aceeași categorie...

Back to top button