In Focus

Italienii cer intervenția UE privind intenția de limitare a camioanelor prin pasul Brenner

Mediul de afaceri și transport din Italia cere Bruxelles-ului să intervină ca urmare a dorinței austriecilor de limitare a camioanelor în pasul Brenner.

Recent, reprezentanții Tiroul Austriac și-a exprimat dorința de limitare a camioanelor prin pasul Brenner în timpul zilelor de vârf, începând cu următoarele sărbători de Paște, lucru care a nemulțumit mediul de afaceri și transport din Italia.

Italienii cer intervenția UE privind intenția de limitare a camioanelor prin pasul Brenner

Astfel, pe 21 februarie 2018, în cadrul unei întâlniri la gala CER cu Violeta Bulc, reprezentantul Confcommercio, cea mai mare confederație italiană a intreprinderilor, activităților profesionale și muncilor liberale, și-a exprimat îngrijorarea vis-à-vis de dorința reprezentanților Tirolului austriac.

Tot cu acestă ocazia, reprezentantul confederației i-a transmis comisarului european pentru transport și scrisoarea lui Paolo Uggè, vicepreședinte confederal Confcommercio, în care acesta acesta explică consecințele dezastruoase ale aplicării acestor măsuri asupra întregii economii italiene, dar nu numai.

La nivel instituțional, ministerul italian al transporturilor a anunțat acțiuni în cadrul UE în cazul în care Austria va lua decizia să limiteze camioanelor prin pasul Brenner, având în vedere că această rută leagă economia din Italia de cele din centrul și nordul Europei.

Asociația de transport Anita și-a exprimat și ea susținerea față de acțiunile ministerului în privința blocării limitării a peste 300 de camioane pe oră pe A12 de către autoritățile Tirolului austriac.

VEZI ȘI: Franța a eliminat taxa pentru detașarea internațională a șoferilor de camion

Președintele Anita, solicită Ministerului Transporturilor să activeze procedura comunitară care împiedică un stat membru să pună în aplicare inițiative unilaterale care pot restrânge libera circulație a mărfurilor, prevăzută de Regulamentul CE 2679/98 privind funcționarea pieței interne.

Trebuie reamintit faptul că, președinți provinciilor autonome Trento, Bolzano și a Tirolului austriac, alături de miniștrii transporturilor din Austria, Italia și Germania au discutat la începutul lunii februarie pe tema traficul de mărfuri de-a lungul coridorului care leagă Italia de Germania prin Austria, inclusiv de limitarea traficului de camioane și urcarea acestuia pe calea ferată, însă fără a fi luată momentan o decizie.

Aceasta ar urma să fie luată de comun acord, în luna mai.

Din aceeași categorie...

Back to top button