Patronate și sindicateȘtiri

Italienii critică decizia Austriei de a introduce controale

Unele asociații ale transportatorilor din Italia au început să critice decizia guvernului austriac de introduce controale la frontierele cu Italia, fapt ce va genera timpi mari de așteptare pentru camioane, și prin urmare, costuri mai mari.

Vineri, 19 februarie, asociația Anita a lansat un discurs critic la adresa guvernului austriac, deoarece introducerea controalelor la graniéle cu Italia ar aduce transporturile înapoi, la începutul anilor ‘90, înainte de eliminarea barierelor vamale amplasate la frontierele interne ale Uniunii Europene, eliminând astfel 30 de ani de integrare europeană. Președintele asociației, Thomas Baumgartner, consideră că restabilirea controalelor la frontiere va provoca o serie de repercusiuni asupra sistemului european de producție, care a lucrat ani de zile în funcție de sistemul just-in-time.

Fluxul zilnic de vehicule care traversează pasul Brenner, cel mai aglomerat traseul de legătură dintre Italia și Europa, este de așa natură încât activitățile de control vor duce la întârzieri de trafic inevitabile, susțin oficialii asociației Anita. Staționarea unui camion costă o companie de transport 60 de euro pe oră, iar, o întârziere cu mai mult de două ore se presupune că va crește costul de transport de marfă cu aproximativ 10%, sumă ce va fi suportată de consumatorului final. O altă îngrijorare a asociației Anita este faptul că, produsele italienești vor pierde competitivitatea fapt ce va deteriora întrega economie națională.

Italienii critică decizia Austriei de a introduce controale

Potrivit celor de la Anita, sectoarele cele maiafectate de măsură austriecilor vor fi cele ale componentelor auto șiproduse alimentare. În plus, măsuraeste posibil să fiechiarcontraproductivă în ceea ce privește siguranța granițelor. Vehiculelestaționate încoada de așteptare vor fi mai expuse latentativelede intruziune, cel mai bun exemplu în acest sens fiind situația de la Calais. În cele din urmă, asociațiasubliniazăimpactul asupra timpului de condus al șoferilor.

VEZI ȘI: Austria confirmă introducerea unui sistem de control suplimentar la frontiera cu Italia

Așteptările de la frontiere, precum și creșterea timpilor de livrare a mărfurilor, va comprima timpii de conducere și va reducerea productivitatea, un efect pe care Europa nu-l poate ignora, iar în consecință va trebui o flexibilitate mai mare în ceea ce privește durata timpului de condus și odihnă.

Asociația Confartigianato Trasporti del Veneto a calificat decizia guvernului austriac ca fiind „o furtună perfectă”, care vine în jos, pe transportatorii din nord-est. Într-o declarație a apărut pe Nuova Venezia, Nazzareno Ortoncelli, președintele Confartigianato, consideră că apariția cozilor și întârzierilor este iminentă, ceea ce ar crește timpului de transport și prin urmare întârzieri în livrare. În plus, de această măsură ar putea fi în avantajul transportatorilor străini care fac cabotaj în Italia, deoarece aceștia ar putea rămâne mai mult în Italia din cauza dificultăților de circulație.

[pullquote align=”right” cite=”Giuseppe Fedalto, presedintele Unioncamere Veneto” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Obstacolele în calea traficului de mărfuri și de persoane însemna pentru Veneto și Pianura, daune uriașe la nivelul economic, deoarece s-ar limita mișcarea pe axa nord-sud în Europa și s-ar pierde competitivitatea companiilor italienești.[/pullquote]

De asemenea, și asociațiile Confindustria Belluno Dolomiti respectiv Unioncamere del Veneto se arată îngrijorate de măsura austriecilor. Unioncamere amintește de faptul că prin pasul Brenner se transportă peste 40 de milioane de tone de mărfuri pe an iar din acestea, aproximativ 30 milioane sunt transportate rutier cu aproximativ 2 milioane de vehicule de transport greu.

Italienii propun un sistem de camere pentru creșterea securității în zonă și păstrarea libertății de mișcare. De altfel, toate asociațiile patronale din Italia vor depune memorii la Bruxelles prin care să implice Comisia Europeană în rezolvarea acestei situații.

De altfel, câteva zeci de șoferi de camion au protestat în pasul Brenner la sfârșitul săptămânii trecute aceștia susținând că dacă se închid granițele, sectorul transport va avea de suferit major.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button