Camioane

Iveco Z Truck, conceptul de camion nepoluant și autonom al italienilor

La IAA 2016, Iveco a prezentat în premieră mondială Iveco Z Truck, conceptul de camion ce anticipează trecerea la energie verde și condus autonom în transportul pe distanțe lungi.

De câțiva ani buni, Iveco pare să-și fi asumat rolul de pionier al propulsiilor alternative, fiind în prezent liderul acestui segment din ce în ce mai important. Desigur, nu sunt singurii, doar că ei lucrează destul de intens la acest lucru, dovadă fiind numeroasele soluții din potofoliu, cel mai recent exemplu fiind noul Iveco Stralis NP.

Însă, Iveco Z Truck nu este la primul vehicul concept prezentat public de italieni. La IAA 2014, Iveco prezenta concept van-ul Iveco Vision, dezvoltat pentru a facilita fiecare aspect din viața de zi cu zi a unui șofer. Multe dintre ideile prezentate pe conceptul Vision au devenit realitate pe noul Iveco Daily.

Iveco Z Truck, conceptul de camion nepoluant și autonom al italienilor

Astfel, prin prezentarea lui Iveco Z Truck, producătorul italian face un pas important spre viitor, anticipând modul în care energia alternativă, noile tehnologii și condusul autonom va schimba viața șoferilor de camioane. De altfel, cele 29 de patente ce protejează conceptul italienilor nu fac decât să confirme acest lucru.

Iveco Z Truck este echipat cu noua generație de motor LNG și funcționează cu biometan, derivat din biogaz rafinat. Acest tip de combustibil, care joacă un rol-cheie în încercarea italienilor de a dezvolta mijloace de transport durabile cu impact zero asupra mediului, asigură emisii reduse de dioxid de carbon.

[perfectpullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Viitoarele generații de camioane LNG vor consuma cu 33% mai puțin combustibil și vor reduce dramatic emisiile de dioxid de carbon.[/perfectpullquote]

Motorul alimentat cu LNG dezvoltă 460 CP și un cuplu de 2.000 Nm. Acesta este conectat la o transmisie automata cu 16 trepte de viteză cu Powershift în treptele superioare. De altfel, CNH Industrial utilizează acest tip de transmisie pe tractoarele agricole Case IH și New Holland.

Angajamentul Iveco de inovare și evoluție constantă în domeniul tehnologiei LNG este, de asemenea, îmbrățișat și de Petronas Lubricants International, care a sprijinit dezvoltarea Iveco Z Truck. De fapt, utilizarea uleiurilor de motor cu vâscozitate mică Petronas Urania în motorul LNG, contribuie la atingerea obiectivului privind emisii zero și îmbunătățirea continuă a eficienței consumului de combustibil.

Tot pentru eficiență crescută, Iveco Z Truck a fost echipat cu anvelope Michelin X Line Energy, etichetate cu AAA în ceea ce privește rezistența la rulare. Aceste anvelope reduc consumul de combustibil cu până la 1 litri la 100 km la rularea în convoi. Anvelopele sunt echipate cu RFID, astfel că acestea pot fi monitorizate pe parcursul ciclului de viață, furnizând informații cum ar fi tipul, dimensiunea, numele modelului, uzura, performanța sau temperatura. De asemenea, senzorii de monitorizare montați pe jantă furnizează informații despre presiune.

În ceea ce privește rezervorul lui Iveco Z Truck, acesta este un concept dezvoltat de SAG. Este realizat din aluminiu izolat cu un nou sistem numit MLI (Multi Strat de Izolație), o folie reflectorizantă, care-l protejează împotriva radiațiilor de căldură. Acesta dispune de o tehnologie care permite o formă pătrat, fapt ce permite montarea a două rezervoare cu o singură reîncărcare. Cele două rezervoare au o capacitate totală de 1.200 de litri și furnizează o autonomie de 2.200 km, cu 60% mai mult decât actualul Stralis NP, și chiar mai mult decât un vehicul diesel. Un sistem de recuperare a căldurii reziduale, folosește gazele de eșapament ca sursă de căldură pentru a recupera energie, rezultând astfel un câștig suplimentar de economiei de combustibil în timpul mersului.

În ceea ce privește siguranța rutieră, Iveco Z Truck se bazează pe sistemele de siguranță active și preventive. Astfel, un set complet de senzori de jur împrejurul vehiculului permite evoluția către condusul autonom, avansul tehnologic făcându-se în condiții de siguranță deplină.

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Conform Iveco, conceptul său de camion oferă trei lucruri esențiale: zero emisii de carbon, zero accidente și zero timpi morți sau stres pentru șofer.[/perfectpullquote]

Iveco Z Truck Zero oferă emisii de carbon zero grație tehnologiei optimizate LNG și utilizării biometanului. Conceptul se bazează pe un camion care funcționează cu biogaz cu două rezervoare, aerodinamică îmbunătățită și un sistem de recuperare a căldurii reziduale, ce-i permite o autonomie de până la 2.200 km și zero emisii de dioxid de carbon.

Utilizarea avansată a tehnologiilor automate de conducere va reduce numărul accidentelor la zero. Iveco Z Truck definește modul în care noile tehnologii și sisteme de condus autonom vor schimba rolul șoferului, care va deveni un operator logistic la bord.

Zero stres și timpi morți cu ajutorul design-ului centrat în jurul șoferului. Cabina lui Z este eliberată de constrângerile tradiționale pentru a putea fi reconfigurată în funcție de utilizări (conducere autonomă, munca de birou, loc de odihnă). De asemenea, HMI (Human Machine Interface) va adapta modul în care oferă informații după cum este necesar – informațiile potrivite, la momentul potrivit, în locul potrivit.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button