Ford Trucks Noua gama F-Line
Noua generatie DAF - TH Trucks
In Focus

Juncker și-a reafirmat susținerea pentru introducerea salariului minim european

Renault Trucks - Noile game T, C, K, D 2025

Președintele Comisiei Europene și-a reiterat susținerea introducerii salariului minim european în cadrul unei conferințe privind drepturile sociale la Bruxelles.

Președintele CE, Jean-Claude Juncker, dorește ca toate statele membre să introducă salariul minim la nivelul Uniunii Europene pentru toți lucrătorii, în efortul comun de a combate creșterea inegalității sociale și a sărăciei.

Tot ce trebuie să știi despre utilizarea aparatului unic de taxare

Comisia, care are competențe limitate în domeniul politicii sociale, pregătește o revizuire a funcțiilor și obiectivelor Uniunii Europene și dorește ca acesta să includă abordarea inegalității sociale și economice care au fost deseori exploatate cu succes de către dreapta partidelor eurosceptice din 28 de țări.

Jean-Claude Juncker susține că ar trebui să existe un salariu minim în fiecare țară a Uniunii Europene, pentru ca cei care caută de lucru să aibă un nivel minim garantat de venit. Fostul prim-ministru al Luxemburgului, a mai spus în cadrul conferinței despre drepturi sociale că fiecare stat ar trebui să fie liber să-și stabilească propriul său salariu minim, însă acesta trebuie să respecte un minim nivel de demnitate.

Aceasta nu este prima dată când președintele Comisiei Europene a solicitat introducerea unui salariu minim. Înainte de numirea sa în fruntea CE în 2014, el a promis parlamentarilor de centru-stânga din Parlamentul European că va depune eforturi în vederea introducerii unui salariu social minim în fiecare stat membru al UE, în timpul mandatului său.

Într-o mișcare recentă, deputații europeni au solicitat o nouă lege a UE care necesită un salariu minim în fiecare țară.

VEZI ȘI: Diferențe salariale uriașe între șoferii profesioniști din Uniunea Europeană

Dintre cele 28 de state membre ale UE, numai șase nu au un salariu minim legal: Cipru, Austria, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia. Atenție, salariu minim interprofesional reglementat prin lege, nu negociat la nivel de ramură.

În aceste condiții, țări precum Germania sau Franța vor fi mulțumite.

De altfel, Franța a condus mult timp campania pentru introducerea unui salariu minim european într-un efort disperat de a combate dumpingul social. Într-un raport intitulat „Metode pentru introducerea normelor europene pentru un salariu minim”, Direcția Generală a Trezoreriei, care funcționează în cadrul Ministerului Economiei, a prezentat mai multe propuneri cu privire la modul în care acest lucru ar putea fi realizat.

VEZI ȘI: Anita cere aplicarea de reguli noi privind salariul șoferilor profesioniști

Standardele de viață și costurile variază foarte mult în întreaga Uniune Europeană, iar unele zone, în special în sud-estul Europei, suferă niveluri foarte ridicate de șomaj.

Juncker a cerut companiilor să adopte un salariu minim pentru a ajuta la contracararea dumpingului social – un termen care descrie angajarea de muncă mai ieftină, care implică uneori migranții sau mutarea business-urilor în țările cu salarii mai mici.

De asemenea, Juncker a declarat că reformarea politicii sociale în cadrul Uniunii Europene ar trebui să înceapă mai întâi în cele 19 țări din zona EURO, deoarece împărtășește deja o monedă unică și supraveghere fiscală.

Comisia își va prezenta propunerile de reformă în săptămânile următoare, înainte de summitul de la Roma, din 25 martie, care va sărbători a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, care a pus bazele Uniunii Europene de astăzi.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button