CamioaneStiai ca

Kamaz Robocop, camion fără șofer care va lucra în mină

Producătorul rus Kamaz a început să testeze un prototip de camion autonom, care a primit numele Robocop.

Prezentat pe canalul de Telegram al Kamaz, noul camion autonom Kamaz RoboCop 8×4 se bazează pe autobasculanta Kamaz Atlant 49, moștenind designul, șasiul, configurația de axe, motorul turbodiesel și capacitatea de încărcare de 49 de tone.

Kamaz Robocop, camion fără șofer care va lucra în mină

Lipsa ușilor, a oglinzilor și a suprafețelor vitrate arată clar că este vorba de un camion autonom. În locul unui șofer, o serie de senzori montați pe acoperiș, în spatele panoului negru de tip parbriz și pe lateralele cabinei scanează continuu mediul înconjurător.

În plus, atunci când nu este posibilă o funcționare complet autonomă, camionul poate fi condus de la distanță de un operator.

Testat în operațiuni într-o mină de cărbuni

După instalarea suprastructurii basculabile, Kamaz RoboCop va merge la centru tehnic și științific al producătorului rus, pentru ultimele pregătiri. Apoi, camionul fără șofer va fi trimis la mina de cărbune Kemerovo, în Siberia, pentru teste în mediu real. În funcție de rezultatele obținute se va lua o decizie privind începerea producției de serie.

Producătorul nu a dat detalii despre parametrii tehnici ai camionului, nici despre data începerii testelor în mediul real.

VEZI ȘI: Institutul Fraunhofer a prezentat raportul științific al testelor cu camioane cu pantograf

Kamaz nu este la prima experiență cu camioane autonome.

La începutul acestui an, Kamaz a testat versiuni autonome ale modelului Kamaz-43118 pe drumurile din Vostochno-Messoyakhskoye de lângă Cercul Polar. Acestea au transportat marfă în condiții meteorologice extreme, care ar fi fost prea dure pentru un șofer uman.

De asemenea, în iunie 2023, camioane autonome Kamaz au fost testate pe autostrada M-11, pe ruta Sankt Petersburg – Moscova și retur, cu ingineri de test la bord. În luna iulie, X5 Group a început să transporte marfă pe aceeași rută, cu ajutorul unor camioane Kamaz-54901 fără șofer.

Din aceeași categorie...

Back to top button