Stiai caTimp liber

La 90 de ani, conduce încă un camion

La 90 de ani, Brian Wilson din Sheffield este unul dintre cei mai bătrâni șoferi de camion din lume aflați încă în activitate.

O echipă BBC l-a însoțit câteva ore și a văzut cum se practică șoferia pe stil vechi. De exemplu, Brian Wilson nu folosește navigația prin satelit și nici măcar o hartă. Are însă un atlas geografic vechi de 40 de ani, ascuns pe undeva prin camion. ”Am totul aici”, spune Brian, bătându-se ușor cu degetul la tâmplă.

La 90 de ani, conduce încă un camion

Într-un garaj dominat de camioane Scania moderne, nonagenarul conduce un MAN din 1993, care iese în evidență. Schimbătorul de viteze este legat cu bandă adezivă, tapițeria a văzut și vremuri mai bune și în cabină se simte un miros puternic de tutun. Totuși, la fel ca Brian, camionul continuă să reziste.

Potrivit Guinness World Records, cel mai bătrân deținător de permis de camion din Marea Britanie este Jack Fisher, la 88 de ani și 4 zile, record înregistrat la 27 ianuarie 2021. Brian a fost invitat să facă propria cerere de record, prin trimiterea unor dovezi ale vârstei și ocupației. Dar nu își bate capul cu așa ceva: ”Prefer să lucrez și atât”.

Brian a învățat să conducă de la 16 ani, de la unchiul său. Iar în armată, în anii 50, și-a perfecționat aptitudinile. În anii 60, după ce a lucrat un timp fâcând livrări de carburanți pentru Esso, Brian s-a alăturat firmei de  transport a tatălui său, E. Wilson & Son.

VEZI ȘI: Când patronii își comandă camioane: cabină extinsă și motor de 770 CP

Pe atunci, motorina costa foarte puțin și întreaga săptămână se lucra cu motorină de 40 de lire. Astăzi, Brian deține afacerea familiei, transportând în special arcuri de oțel. Pe lista de livrări din acea zi se numără orașe precum Leicester, Tamworth, Redditch, Birmingham și Telford. În total, aproximativ 300 de mile. Infama intersecție Spaghetti din Birmingham nu-i creează probleme, dar evită cursele la Londra, unde se produc des ambuteiaje.

În privința longevității, Brian seamănă cu mama sa, care a trăit 102 ani. La fel ca și camionul său, șoferul de 90 de ani are nevoie de o verificare medicală în fiecare an, următoarea urmând a avea loc înainte de Crăciun. Brian intenționează să mai lucreze cel puțin încă un an, înainte să se pensioneze. ”Depinde și starea de sănătate a soției mele, cu care sunt căsătorit de 67 de ani”.

Sursa: BBC

Din aceeași categorie...

Back to top button