Infrastructura

DNA: Banii din spăgi ar asigură cofinanțarea infrastructurii pentru 3 ani

Conform procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, peste 1.200 de persoane au fost imculpate de acte de corupție la nivel înalt și mediu.

În 2015, DNA a investigat cel mai mare număr de demnitari, fiind trimiși în judecată de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari decât acum doi ani. Printre aceștia se numără un prim-ministru, 5 miniștri, 5 senatori și 16 deputați. Au fost trimise în judecată aproximativ 500 de persoane cu funcții conducere, aceasta reprezentând o creștere cu 30% față de 2014. De asemenea, s-au instituit măsuri asiguratorii de aproape o jumătate de miliard de euro, DNA înregistrând cele mai impresionante cifre de la înființare.

În dosarele trimise în judecată suma banii dați spagă se ridică la 431 milioane euro. Această sumă este comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului construcției de autostrăzi în 2016, 2017 și 2018. Toate aceste rezultate obligă DNA să lanseze o dezbatere despre reforma statului în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției.

DNA: Banii din spăgi ar asigură cofinanțarea infrastructurii pentru 3 ani

În cadrul discursului susținut în Parlamentului, Laura Codruța Kovesi a amintit și de faptul că dosarele aflate în lucru la DNA arată că nu au fost prinși toți corupții. Rezultatele DNA arată că există vulnerabilități care pun în pericol buna funcționare a societății. Corupția are efecte dramatice și se manifestă prin acțiuni repetitive.

[pullquote align=”right” cite=”Laura Codruta Kovesi” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Este bine să avem în fiecare an tot mai mulți inculpați pentru corupție, că avem tot mai mulți condamnați pentru corupție?[/pullquote]

Corupția se reflectă în calitatea și prețul serviciilor de care beneficiază cetățenii. Există sectoare în care corupția este generalizată, precum cea a achizițiilor publice. De multe ori, atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor sunt condiționate de primirea unor sume de bani mascate prin înțelegeri frauduloase sau contracte fictive.

Conform DNA, de cele mai multe ori, sumele date spagă funcționarilor sunt obținute prin evaziune fiscală, delapidare sau alte infracțiuni. Astfel, banii care ar fi trebuit să ajungă la salarii sau pentru investiții intră în buzunarul funcționarilor corupți.

[pullquote align=”right” cite=”Laura Codruta Kovesi” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Cetățenii sunt afectați de calitatea drumurilor când recepția lucrării se face plătind mită[/pullquote]

Există instituții publice în care corupția crește în fiecare an. Conform, procurorului-șef al DNA, s-a triplat numărul trimiterilor în judecată față de cei care administrează fonduri din bugetul public. Peste 100 de primari și președinți de consilii județene au fost trimiși în judecată. O treime din președinții consiliilor județene din România sunt trimiși în judecată. 

VEZI ȘI: ASF a transmis către Parlament și MFP proiectul Legii RCA

Recuperarea produselor infracțiunii a fost o componentă importantă în anul 2015. Compartimentul de investigații financiare al DNA a fost operaționalizat, ceea ce a determinat creșterea gradului de recuperare a produselor infracțiunilor. Au fost luate măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro.

De multe ori, în cauzele instrumentate de DNA sunt implicate persoane ce obțin profituri uriașe și beneficiază uneori de complicitatea unor autorități. Bunurile sunt deseori disimulate prin acte juridice fictive. Se folosesc companii off-shore. Se deschid conturi bancare în alte jurisdicții. Se achiziționează bunuri în alte țări.

DNA a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internaționale către autoritățile judiciare străine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri. Este cel mai mare număr comisii rogatorii de la înființarea DNA. Probele obținute în acest mod arată că nici un infractor nu trebuie să se simtă în siguranță, indiferent unde și-a ascuns banii.

În dosarele DNA în care s-au pronunțat hotărâri definitive în anul 2015 statul român are de recuperat aproape 200 milioane euro. Această sumă ar trebui să intre efectiv în bugetul statului dacă ea va fi executată de organele fiscale.

Activitatea judiciară a DNA s-a realizat de 33 de procurori care au avut peste 14.700 participări în ședințele de judecată. Activitatea procurorilor din DNA se desfășoară sub controlul judecătorilor.  Instanțele de judecată au condamnat definitiv 970 de inculpați trimiși în judecată de DNA. Soluțiile pronunțate de instanțe au confirmat caracterul obiectiv și profesionist al dosarelor DNA.

Raportul DNA poate fi descărcat integral de aici – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2016/02/raportul dna.pdf

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

 

Din aceeași categorie...

Back to top button