Economic

Liber-profesioniștii, inclusiv din transportul rutier, mai bine protejați în Spania

Spania a înființat registrul “liber-profesioniștilor dependenți economic”, pentru a proteja mai bine această categorie de agenți economici și a-i elimina pe cei falși.

Liber-profesioniștii dependenți econimic de un singur contract sunt în prezent cei mai defavorizați, indiferent de industrie și cu atât mai mult în transport, această fiind o situație întâlnită în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România.

Liber-profesioniștii, inclusiv din transportul rutier, mai bine protejați în Spania

Totuși, există state europene care încearcă se le ofere acestora o mai bună protecție socială, precum Spania, care a înființat registrul “liber-profesioniștilor dependenți economic”.

Acest registru vizează identificarea acelor lucrători care desfășoară activități independente ca subcontractori aproape exclusivi și a căror cifră de afaceri este generată în proporție de peste 75% de acel contract.

Conform ministrului muncii din Spania, acestei categorii de agenți economici ar trebui să li se recunoască o serie de protecții sociale mai apropiate de condiția lor reală, ca de exemplu, concediu de odihnă de 18 zile lucrătoare pe an, concediu de paternitate sau de maternitate.

Totodată, registrul are rol de eliminare de pe piață a falșilor liber-profersioniști.

VEZI ȘI: Va genera sau nu beneficii sistemul european de taxare electronică?

Astfel, liber-profesioniștii înregistrați, pot solicita contractorului să semneze un contract în care este recunoscută condiția de furnizor de servicii pentru ca ulterior acestora să li se recunoască protecțiile sociale amintite mai sus, respectiv să li se plătească despăgubiri în cazul în care contractul este reziliat.

Registrul nu se referă strict la transportul rutier, însă acest sector de activitate pare a fi cel mai expus.

Conform unui calcul al Ministerului Muncii spaniol, doar 50.000 dintre cei 350.000 de liber-profesioniștii din transport sunt de fapt șoferi care dețin propriul camion și sunt subcontractați exclusiv.

Din aceeași categorie...

Back to top button