
Unul din două camioane înmatriculate în Lituania are o vechime mai mică de 3 ani. Doar Germania și Luxemburg o depășesc.
Potrivit Alianței Internaționale pentru Transport și Logistică (TTLA), în ultimii ani, companiile din Lituania au investit masiv în camioane. Această strategie a ajutat activitatea de transport rutier să se afirme ca unul dintre principalii furnizori europeni de servicii pentru lanțurilor de aprovizionare și transport rutier de mărfuri.
“Companiile lituaniene de transport și logistică își exportă majoritatea serviciilor în Europa de Vest, unde atitudinea față de schimbările climatice este foarte matură. Cea mai mare parte a flotei de camioane din Lituania respectă cele mai înalte standarde de mediu, având motoare Euro VI. Acest lucru înseamnă un consum mult mai mic de combustibil și o poluare mult mai redusă cu gaze cu efect de seră”, spune Povilas Drizas, secretarul general al TTLA.
În comparație cu standardele de generație mai veche, motoarele Euro VI produc de câteva ori mai puține emisii de oxizi de azot, dioxid de carbon și particule atunci când ard combustibilul.
Mediul de afaceri lituanian printre liderii din Europa
Potrivit Eurostat, Germania a avut cea mai nouă flotă de vehicule de transport de marfă în 2019, 58% dintre camioanele sale având o vechime mai mică de 3 ani. Urmează Luxemburg (51%) și Lituania (49%). Grecia și Bulgaria au rămas cele mai slabe performanțe dintre țările UE, cu mult peste jumătate din toate camioanele mai vechi de 10 ani.
Drižas spune că, pentru a-și menține avantajul competitiv pe arena internațională, sectorul lituanian al transporturilor și-a sporit în fiecare an investițiile în soluții de creștere durabilă: logistică inteligentă, tehnologii de economisire a combustibilului și a energiei și de reducere a emisiilor de CO2, precum și achiziția de camioane. Împreună cu investițiile în proprietăți imobiliare comerciale, acestea reprezintă cea mai mare parte a portofoliului total de investiții în sectorul transporturilor și al logisticii.
VEZI ȘI: Semiremorca Krone Profi Liner: 25 de ani de la lansarea pe piață
Programul european “Green Deal” are ca obiectiv trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, reducând emisiile de gaze cu efect de seră cu 95% față de nivelurile din 1990. Aceasta va fi o provocare majoră pentru transporturi, care reprezintă o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.
Viitorul camioanelor pe hidrogen și electrice este aici
Potrivit lui Drižas, mediul de afaceri are o viziune realistă asupra situației: nu se va întâmpla ca motoarele diesel să fie înlocuite brusc și în număr mare de tehnologii curate, bazate pe electricitate.
“Vremea camioanelor diesel este departe de a se fi încheiat – acestea vor mai exista încă o perioadă de timp. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să nu ne gândim acum la viitor. Motoarele electrice pentru transportul greu se dezvoltă rapid și este doar o chestiune de timp până când acestea vor domina drumurile din Europa”, spune Drižas.
Scăderea prețurilor bateriilor litiu-ion, îmbunătățirea siguranței și durabilității bateriilor sunt factorii cheie care au impulsionat industria vehiculelor electrice în ultimii ani. De asemenea, pilele de combustie pe bază de hidrogen se dezvoltă rapid. Experții de pe piață preconizează că autocamioanele cu pile de combustie vor face o pătrundere pe piață înainte de sfârșitul acestui deceniu.
Potrivit lui Drižas, cele mai realiste alternative ecologice la motoarele diesel disponibile în prezent sunt motoarele pe gaz. În contextul “Green Deal”, gazul natural este cel mai curat combustibil fosil, cu cele mai mici emisii de carbon dintre toți combustibilii fosili.
“În ciuda faptului că autocamioanele pe gaz costă cu 75% mai mult decât cele diesel, companiile membre TTLA iau în considerare în mod serios planurile de a-și moderniza flotele cu autocamioane pe gaz. Cu toate acestea, investițiile sunt îngreunate de faptul că, deși Lituania are un terminal LNG puternic în Klaipėda, infrastructura necesară de alimentare a camioanelor pe gaz natural lipsește încă. Unele dintre companiile noastre au în vedere chiar planuri de a investi într-o rețea de stații de alimentare cu CNG”, mai spune Drižas.
El remarcă faptul că, în unele țări europene, guvernele subvenționează inițiativele întreprinderilor de a trece la tehnologii cu emisii reduse sau zero – iar Lituania ar putea urma exemplul acestora.