Lucrătorii extracomunitari pot fi plătiți cu salariul de bază minim brut pe ţară

Lucrătorii extracomunitari pot fi plătiți cu salariul de bază minim brut pe ţară
Potrivit unei legi votate de Parlamentul României, lucrătorii extracomunitari pot fi plătiți cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Votată pe 5 noiembrie 2018 de cele două camere ale Parlamentului României, legea 247/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, permite angajatorilor români să plătească lucrătorii extracomunitari cu salariul de bază minim brut pe ţară, în loc de salariul mediu brut, așa cum se întâmpla până în prezent.

Lucrătorii extracomunitari pot fi plătiți cu salariul de bază minim brut pe ţară

Conform textului noii legi, care modifică articolul 56, alineatul 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, „străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.”

În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut, mai spune textul noii legi la același articol, alineatul 2.

Cu alte cuvinte, companiile de transport rutier din România, pot plăti începând cu 7 noiembrie 2018 un conducător auto extracomunitar cu 1.162 de lei net (aprox. 250 euro net), în loc de cel puțin 2.500 de lei net (aprox. 540 euro net), atât cât este salariul mediu net pe economie în România.

La articolul 56, după alineatul (11) s-au introdus două noi alineate, care au următorul cuprins:

„(111) Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă în calitate de lucrător au pair li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu timp parţial, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că durata timpului de muncă nu depăşeşte 25 de ore pe săptămână, iar cuantumul salariului este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, calculat la fracţia de timp lucrată.”

VEZI ȘI: Șoferi filipinezi ținuți în containere și plătiți cu 1.000 de euro pe lună

“(112) Dreptul de şedere temporară pentru lucrătorii au pair se prelungeşte în condiţiile prevederilor alin. (111) pentru o perioadă egală cu perioada de valabilitate a contractului de muncă cu timp parţial, fără a depăşi o durată totală de şedere de un an pe teritoriul României, în această calitate.”

Printre domeniile cu cele mai mici salarii de încadrare în România se află și industria de transport rutier, unde un conducător auto este încadrat în medie cu un salariu cuprins între 1.400 de lei – 1.500 de lei net, la care se adaugă diurnă și bonusuri.

Rămâne de văzut cum va afecta această lege industria de transport din România, una cu mari probleme în găsirea și păstrarea forței de muncă.

Follow #infotrucker