SigurantaȘtiri

Lumina suplimentară îmbunătățește atenția șoferilor și calitatea somnului

O echipă de cercetare din cadrul Daimler AG a constat că lumina suplimentară îmbunătățește obiectiv și subiectiv starea de bine și concentrarea șoferului de camion în timpul condusului.

De cele mai multe ori, șoferii de camion de cursă lungă petrec zile, săptămâni sau chiar luni în camion, fiind expuși unor condiții de iluminare slabă în cabină. Spre exemplu, întunericul restrânge vigilența și bunăstarea la volan, mai ales în timpul iernii.

Lumina suplimentară îmbunătățește atenția șoferilor și calitatea somnului

Prin urmare, această problemă a ridicat întrebarea dacă lumina suplimentară din cabină ar putea contribui la menținerea stării de alertă a șoferului.

În acest scop, la începutul acestui an o echipă de cercetare de la Daimler AG a investigat efectele iluminării suplimentare a cabinei pe timp de noapte, iarna.

Astfel, opt subiecți (șoferi de test Mercedes-Benz) au simulat rutina zilnică de lucru a unui camionagiu pe o perioadă de două săptămâni. Studiul s-a axat în primul rând pe toleranța la lumină, calitatea somnului și performanța șoferilor.

Timp de o săptămână, aceștia au condus un camion Mercedes-Benz Actros TopFit fără iluminare suplimentară (camionul de referință), iar următoarea săptămână aceștia au condus un camion similar, dar cu sistemul adaptiv Daylight+.

Lumina suplimentară îmbunătățește atenția șoferilor și calitatea somnului

Al doilea camion de test a fost echipat cu trei aplicații de lumină care produc în cabină o iluminare similară cu lumina naturală: o lumină de alarmare care simulează răsăritul soarelui, un “duș de lumină” pe care șoferul îl poate utiliza cu 30 de minute înainte și după o călătorie și sistemul adaptiv Daylight+, un supliment la lumina naturală în timpul mersului.

Lumina suplimentară îmbunătățește atenția șoferilor și calitatea somnului

Daylight+, alături de “dușurile de lumină” utilizate înainte și după călătorie, a făcut posibilă creșterea dozei de lumină în cabină de până la 5 ori în comparație cu o doză zilnică normală.

VEZI ȘI: Noul ministru al transporturilor acuzat că face jocurile unui grup de interese

Cu Daylight+, luminozitatea din cabină este reglată continuu în funcție de condițiile exterioare cu ajutorul unui senzor. Ca urmare, doza zilnică de lumină poate fi crescută în mod semnificativ, însă fără a-l deranja pe șofer.

Mai alert cu Daylight+
Dr. Michael Schrauf, un expert renumit pe plan internațional privind măsurarea undelor cerebrale, a înregistrat activitatea creierului prin intermediul electroencefalogramei pentru a identifica lipsa de atenție în timpul perioadelor de conducere.

Astfel, s-a putut observa că șoferii au prezentat, în general, niveluri diferite de vigilență.

Totuși, toți cei 8 subiecți au fost mai atenți la volan atunci când au condus camionul echipat cu Daylight+.

Lumina suplimentară îmbunătățește atenția șoferilor și calitatea somnului

În termeni de minute, datorită sistemului Daylight+, a fost posibilă reducerea în medie a perioadei de conducere lipsită de atenție de la 44 minute la 18 minute.

Este de remarcat faptul că lipsa de atenție la volan nu a crescut în după-amiaza când cabina a fost iluminată cu Daylight+, evitându-se astfel apariția „crizei de după-amiaza”, atunci când șoferii își pierd din concentrare.

De asemenea, s-au efectuat teste psihologice asupra șoferilor pentru a determina viteza de reacție. Testele au arătat că, cu Daylight+, capacitatea de reacție a rămas constantă și s-au produs mai puține reacții incorecte atunci când s-au efectuat sarcini monotone.

Un somn mai liniștit
Testele nu au fost înregistrate numai în timpul condusului, ci și pe timp de noapte – pentru a examina în mod special calitatea somnului.

Rezultatele arată că în săptămâna în care șoferii au condus camionul echipat cu Daylight+, proporția de somn profund experimentat a fost mai mare. Somnul mai adânc înseamnă mai multă relaxare, ceea ce, la rândul său, poate duce la performanțe mai ridicate.

Rezultate excelente pentru Daylight+
În chestionarele pe care cei 8 subiecți le-au completat, au marcat ca pozitiv faptul că iluminarea cabinei menține starea de alertă, aptitudinilor fizice și concentrarea.

De asemenea, subiecții au raportat că s-au bucurat de o stare de spirit mai bună, s-au simțit mai puțin obosiți și au perceput cabina ca fiind mai spațioasă.

Întorcându-ne la întrebarea inițială, studiul evidențiază faptul că un șofer care lucrează în condiții de iluminare suplimentară are performanțe mai bune și rămâne mai atent decât în condiții „fără lumină”.

Datorită percepțiilor subiective pozitive ale șoferilor, Daylight+ ar putea reprezenta, de asemenea, un pas spre îmbunătățirea siguranței rutiere.

Din aceeași categorie...

Back to top button