Știri

Macron caută susținerea liderilor est-europeni pentru modificare directivei detașării

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a efectuat săptămâna trecută un turneu în Europa de Est, pentru a discuta cu lideri din regiune despre problema angajaților detașați.

Miercuri, președintele Franței s-a întâlnit, la Viena, cu premierii austriac, ceh și slovac, alături de care a discutat despre statutul muncitorilor detașați din țările Europei de Est care prestează servicii în țările vestice.

Macron caută susținerea liderilor est-europeni pentru modificare directivei detașării

Întâlnirea s-a încheiat cu un succes pentru Macron, care a declarat că se bucură de sprijinul cehilor și slovacilor pentru modificarea legii.

Mai mult, președintele francez a declarat că statele membre ale UE care îi susțin demersul vor primi un loc la masa negocierilor.

Joi, Emmanuel Macron a sosit la București pentru a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis, tema discuțiilor dintre cei doi lideri fiind aceeași. La finalul întâlnirii, președintele României a declarat că este de acord cu o modificare a legislației:

Există pe de-o parte o mare nemulţumire în Franţa că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, pe de altă parte putem să observăm că există foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franţa, în Germania, în Spania. Ei, dacă situaţia este aşa, este foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această directivă.

Emmanuel Macron, președintele Franței

Cu toate că angajații detașați reprezintă doar 1% din piața forței de muncă din Europa, inițiativa lui Emmanuel Macron nu este văzută cu ochi buni de toate statele member.

Polonia și Ungaria și-au exprimat deja dezacordul. De altfel, prim ministru Poloniei, Beata Szydło, țara cea mai afectată de Legea Macron, a declarat că „nu ne vom schimba niciodată poziția față de această problemă. Noi dorim să apărăm interesele muncitorilor polonezi.”

După încheierea vizitei din România, Macron a mers în Bulgaria, devenind primul președinte francez care vizitează această țară, după intrarea sa în UE.

Din aceeași categorie...

Back to top button