EconomicTop News

Maersk se așteaptă la o creștere a tarifelor de transport de containere

Maersk vede semne de congestie portuară, în special în Asia și Orientul Mijlociu, și o creștere suplimentară a tarifelor de transport de containere.

Grupul danez de transport maritim și logistic Maersk și-a revizuit în creștere previziunile de profit pentru anul în curs. Cererea ridicată și continuă de capacități de transport, precum și actuala perturbare a traficului maritim în Marea Roșie și emergente din transportul maritim determină creșterea tarifelor de transport de containere.

Această evoluție este, de asemenea, alimentată de congestia emergentă din porturile din Asia și Orientul Mijlociu, care va avea un impact semnificativ în a doua jumătate a anului. Singapore, în special, raportează întârzieri în manipularea navelor, însă alte porturi care au apărut ca centre de transbordare pe noua rută a Capului Bunei Speranțe se luptă să facă față. Acest lucru pare să limiteze capacitatea și, prin urmare, să determine creșterea tarifelor, scrie Ti Insight.

În acest context, Maersk se așteaptă să genereze un EBITDA ajustat de 7 până la 9 miliarde de dolari pentru întregul an 2024. Previziunea anterioară era de 4 până la 6 miliarde de dolari. În același timp, se așteaptă ca EBIT-ul preconizat să crească la 1 până la 3 miliarde de dolari. Anterior, Maersk se aștepta la o valoare cuprinsă între zero și minus 2 miliarde de dolari. Cifrele pentru al doilea trimestru al anului 2024, pe care grupul danez le va prezenta pe 7 august, vor oferi o primă perspectivă asupra evoluțiilor viitoare.

VEZI ȘI: Tarifele spot pentru containere din Asia ar putea depăși pragul de cinci cifre luna viitoare

O creștere a profiturilor cu mai mult de jumătate este destul de semnificativă. Faptul că Maersk a făcut acest anunț la puțin mai mult de o lună de la rezultatele sale din primul trimestru sugerează că condițiile din transportul maritim de containere trebuie să se fi schimbat rapid și dramatic.

Chiar și în cifrele trimestriale de luna trecută, Maersk a declarat că tariful mediu de transport al containerelor a fost cu 23% mai mare în primul trimestru față de trimestrul al patrulea din 2023, o tendință pe care a prevăzut că se va tempera doar ușor în a doua jumătate a lui 2024. Acest nou anunț sugerează că tarifele nu se moderează, ci mai degrabă trebuie să se mențină cel puțin la nivelurile înregistrate în perioada ianuarie-martie.

Din aceeași categorie...

Back to top button