Mai multe orașe europene, printre care Berlin, Paris și Londra, cer camioane mai sigure

Un grup de orașe europene, printre care Berlin, Paris și Londra, cer guvernelor naționale să implementeze reguli pentru camioane mai sigure. Municipalitățile cer un standard de vizibilitate directă ambițios, acuzând că punctele oarbe ale camioanelor pun în pericol pietonii și bicicliștii.
În acest an, guvernele naționale vor adopta standardul de vizibilitate directă pentru camioane în Comisia Economică a ONU pentru Europa (UNECE). Standardul Direct Vision ar trebui să se aplice în EU din 2026, conform unui acord din 2019.
Toate statele membre UE au acceptat noile reguli, care introduc în premieră un standard de vizibilitate directă pentru camioane. Municipalitățile semnatare spun că problema este că producătorii de camioane încearcă să adapteze standardul la camioane proiectate în anii 1980.
Scrisoarea semnată de Eurocities și Polis, două organizații care reprezintă orașele la nivel european, în numele municipalităților din Berlin, Copenhaga, Lisabona, Londra, Malmo, Osnabrück, Paris, Regiunea Stockholm, Valencia și rețeaua de orașe cicliste din Suedia, este adresată guvernelor naționale din țările lor.
”Se poate face mai mult pentru a avea camioane mai sigure în Europa. Îndemnăm guvernele naționale să urmeze exemplul Londrei și să elimine punctele oarbe ale camioanelor, prin introducerea unui Standard Direct Vision cât mai curând posibil”, a declarat Sadiq Khan, primarul Londrei.
VEZI ȘI: Patru lucruri care cresc protecția bicicliștilor și pietonilor în traficul urban
”Pentru a crește siguranța traficului, în special în zonele urbane, vizibilitatea directă a camioanelor grele trebuie îmbunătățită. Cerem guvernelor să susțină îmbunătățiri ambițioase la revizuirea regulamentelor privind vehiculele din cadrul UNECE”, a spus și Ingmar Streese, secretar pentru Transport în Senatul din Berlin.
Scrisoarea arată că, deși camioanele reprezintă doar 2% dintre vehiculele din trafic, ele sunt implicate în 14% din accidentele rutiere fatale. În 2018, aproximativ 3.300 de persoane din UE au murit în urma unor coliziuni în care au fost implicate camioane. Dintre acestea, aproape 1.000 au fost bicicliști, pietoni și motocicliști. Multe dintre decese au avut drept cauze punctele oarbe ale camioanelor.
Vizibilitatea directă, spre deosebire de cea prin oglinzi, s-a dovedit a îmbunătăți reacția șoferului cu 0,7 secunde, se afirmă în scrisoare. La o viteză de 25 km/h, aceasta se traduce într-o scurtare a distanței de frânare de 5 metri, care pot face diferența dintre viață și moarte.