Știri

Mai mulți sirieni depistați că voiau să treacă ilegal frontiera pe la Moravița

Poliţiştii de frontieră de la Moravița au depistat mai mulți cetățeni sirieni, care intenționeau să ajungă ilegal în vestul Europei.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Poliţiei de Frontieră Moraviţa au desfăşurat o acţiune amplă pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă.

Mai mulți sirieni depistați că voiau să treacă ilegal frontiera pe la Moravița

Astfel, pe 15 februarie 2019, aceştia au oprit pentru control, pe DN 57, în localitatea de frontieră Gherman, un microbuz înmatriculat în România, condus de un cetăţean sirian în vârstă de 22 ani, rezident pe teritoriul României. În mijlocul de transport polițiștii de frontieră au descoperit 13 cetățeni străini, fără documente asupra lor.

Având suspiciuni cu privire la scopul prezenţei persoanelor în zonă, acestea au fost conduse la sediul sectorului Poliţiei de Frontieră, unde, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cei 13 cetățeni străini sunt din Siria, nouă adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani și patru minori cu vârste cuprinse între 1 ani şi 16 ani.

La cercetări, cetățenii sirieni au declarat că au trecut frontiera din Serbia în România, pe jos, fiind preluați de către şoferul microbuzului din apropierea graniței cu statul vecin. Aceştia intenționau să ajungă într-un stat din vestul Europei cu ajutorul acestuia.

În aceeaşi zi, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au oprit în trafic, pe comunicaţia DN 59, localitatea Denta, un autoturism care circula în regim taxi, condus de un cetăţean român. Acesta transporta ca pasageri patru cetăţeni sirieni, trei dintre aceştia fără documente asupra lor.

VEZI ȘI: Trei șoferi de camion au mers cu spatele pe autostradă în Elveția pentru a scăpa de control

În cadrul cercetărilor, s-a stabilit faptul că cetăţeanul sirian cu documente este posesorul unui permis de şedere pe teritoriul României şi are 39 de ani.

Acesta a intrat legal în România şi a recurs la serviciile unui taximetru pentru a-i prelua din apropierea frontierei cu Serbia pe ceilalţi trei cetăţeni sirieni, cu vârste cuprinse între 24 şi 29, cu scopul de a ajunge împreună cu aceştia în vestul Europei.

În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii sirieni fără documente, respectiv de trafic de migranți pentru cei doi sirieni rezidenţi în România.

Totodată, cele 16 persoane au fost preluate de către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil Timişoara, la finalizarea cercetărilor fiind dispuse măsurile legale care se impun.

Din aceeași categorie...

Back to top button