TehnologieTop News

MAN construiește o fabrică de baterii în Nuremberg

De la începutul anului 2025, MAN Truck & Bus va produce baterii pentru camioane și autobuze electrice la fabrica sa din Nuremberg.

Compania va investi aproximativ 100 de milioane de euro, în următorii 5 ani, în facilitatea de producție renumită pentru tradiția sa în ce privește motoarele cu combustie. Capacitatea de producție va ajunge la peste 100.000 de baterii pe an.

MAN construiește o fabrică de baterii în Nuremberg

Investiția va securiza viitorul fabricii MAN din Nuremberg și pentru 350 de angajați. Inițial, timp de aproximativ 2 ani și jumătate, bateriile vor fi asamblate manual, în serie mică. Construcția fabricii în care se va face producția de volum a bateriilor va începe la mijlocul lui 2023 și se va încheia la finalul lui 2024.

”Este o investiție pentru următoarele decenii, parte a transformării MAN în furnizor de soluții sustenabile de transport. Ea pavează calea spre un cluster de vehicule comerciale electrice în Bavaria, cu producție de camioane electrice în Munchen, producție de baterii în Nuremberg, facilități de cercetare și dezvoltare în ambele locații, plus cooperare cu universitățile și institutele din regiune”, a declarat Alexander Vlaskamp, președinte al Consiliului Executiv al MAN Truck & Bus SE.

Autonomie de 1.000 km din 2026

Bateriile sunt rezultatul unui proces complex de asamblare. Ele sunt fabricate din celule grupate în module și combinate în straturi individuale pentru a forma pachete de baterii. Procesul necesită un nivel înalt de cunoștințe și standarde de siguranță stricte.

MAN construiește o fabrică de baterii în Nuremberg
Pachetele de baterii pentru autobuze electrice vor fi lungi și plate, pentru a putea fi montate în plafon. Pachetele de baterii pentru camioane electrice vor fi mai scurte și groase.

În funcție de autonomia dorită, camioanele electrice vor avea nevoie de până la 6 pachete de baterii. Acestea vor oferi inițial camioanelor electrice MAN o autonomie de 600-800 km. În următoarea fază de tehnologie a bateriilor, autonomii de până la 1.000 km sunt așteptate în jurul anului 2026. În acel moment, camioanele electrice cu baterii vor deveni adecvate pentru toate operațiunile de transport pe distanțe lungi.

Aproximativ la mijlocul acestei decade, costul total de proprietate al unui camion electric va ajunge la același nivel cu al unui camion diesel. MAN așteaptă o creștere semnificativă a cererii de vehicule electrice din acel moment, cu condiția ca infrastructura necesară de încărcare să fie disponibilă.

VEZI ȘI: Prim contact cu MAN TGX OptiView: Cu ochii în patru

Producția de camioane electrice grele MAN va debuta la Munchen la începutul anului 2024. Producătorul a produs camioane electrice în serie mică încă din 2019. MAN produce deja autobuze electrice urbane și vanuri electrice.

Fabrica din Nuremberg, cu o istorie de aproximativ 180 de ani, este una dintre rădăcinile MAN. Acolo sunt produse camioane sau componente de peste 100 de ani. În prezent, fabrica și cei aproximativ 3.600 de angajați sunt responsabili pentru dezvoltarea, producția și vânzările externe a tuturor motoarelor MAN diesel și alimentate cu gaz.

Din aceeași categorie...

Back to top button