MAN Lion’s City 18 E va intră în producția de serie în 2021

MAN Lion’s City 18 E va intră în producția de serie în 2021
MAN a lansat autobuzul electric articulat MAN Lion’s City 18 E, care are o autonomie de 200 de kilometri și o capacitate de transport de până la 120 de călători.

Cu o lungime de 18 metri, autobuzul electric articulat MAN Lion’s City 18 E este soluția ideală pentru rutele aglomerate din traficul urban, putând transporta până la 120 de călători cu emisii zero de noxe și fără poluare fonică.

MAN Lion’s City 18 E va intră în producția de serie în 2021

Ca parte a programului de electromobilitate, pe parcursul anului 2020, MAN va trimite spre testare o flotă compusă din 15 autobuze electrice, folosite în operațiunile zilnice ale unor companii locale de transport din cinci țări din Europa (Germania, Spania, Luxemburg, Belgia și Franța).

Dintre cele 15 autobuze electrice, 13 sunt model MAN Lion’s City 12 E (12 metri). Primele două autobuze de test MAN Lion’s City 18 E vor circula în premieră pe străzile din Barcelona și Köln, în partea a doua a anului 2020.

MAN Lion’s City 18 E este echipat cu două motoare electrice amplasate central pe axele doi și trei, care oferă o putere suficientă pentru traficul citadin.

Accesul la motoare este mai facil, comparativ cu autobuzele cu motoare poziționate lateral, iar designul mult mai simplu. Pentru operatorii de transport acest lucru înseamnă costuri mai mici de întreținere și intervenții mai rapide în cazul unor probleme.

Cele două axe motrice sunt sincronizate electronic ceea ce îmbunătățește stabalitatea autobuzului articulat, atât în timpul mersului, cât mai ales la virare, ceea ce înseamnă un plus de siguranță pentru călători.

De asemenea, cele două axe motrice contribuie la o recuperare mai mare de energie pe perioada frânării, ceea ce înseamnă că acest model este și mai eficient, fără să conteze topografia rutei de exploatare sau stilul de condus al șoferului. Pentru și mai mult siguranță în exploatare, respectiv mai mult confort pentru pasageri, MAN Lion’s City 18 E vine echipat și cu un sistem antiforfecare și sistem de control la manevrele cu spatele.

VEZI ȘI: Un transportor auto „cu de toate”, oprit din circulație în Germania

Propulsia electrică de la MAN Lion’s City 18 E produce între 320 kW și maximum 480 kW, energia venind de la un set de baterii litiu-ion modulare de 640 kWh.

Bateriile au un sistem inteligent de gestionare al temperaturii care a fost optmizat pentru utilizarea pe autobuze urbane. Acest sistem se asigură că bateriile sunt funcționale la capacitate maximă, indiferent de anotimp și de condițiile meteo.

Autonomia declarată a lui MAN Lion’s City 18 E este de 200 de kilometri, care în condiții favorabile poate ajunge până la 270 km, și asta pe toată durata ciclului de viață al bateriei.

În total sunt opt pachete de baterii amplasate pe plafonul autobuzului articulat, ceea ce prezintă încă un avantaj. La alte modele aceste baterii sunt amplasate în spate, o zonă cu un risc mai mare de coliziune cu alte vehicule din trafic.

MAN Lion’s City 18 E va intră în producția de serie în 2021

Pe lângă siguranță, amplasarea bateriilor pe acoperiș permite și un acces facil pentru operațiunile de service. Bateriile se încarcă cu ajutorul unui sistem CCS, iar la o putere medie de încărcare de 100 kW și până la o putere maximă de 150 kW, bateriile pot fi încărcate la maximum în mai puțin de patru ore.

Avantajul unui autobuz electric se simte și la spațiul din interior. Astfel, a fost optimizată toată partea din spate a autobuzului pentru a oferi mai mult spațiu și confort pasagerilor. Acest lucru a fost deja implementat și pe autobuzul de 12 metri, cele patru locuri suplimentare din spate fiind un plus important pe liniile aglomerate de transport urban.

Versiunea de 18 metri a modelului Lion’s City E poate transporta până la 120 de pasageri, sarcina maximă fiind de până la 30 de tone. Soluțiile tehnice inovatoare, designul interior, spațiul și confortul nu sunt singurele avantaje pe care le oferă autobuzul electric MAN Lion’s City E.

 

Acest model se remarcă și printr-un design exterior atractiv care se integrează perfect în atmosfera dinamică și sofisticată a oricărui oraș european.

De altfel, aspectul său i-a adus și prestigiosul premiu de design iF Gold, la categoria „Automobile/Vehicule/Motociclete”, acordat de juriul iF International Forum Design.

MAN Lion’s City 18 E va intră în producția de serie în 2021

În decembrie 2019, MAN Truck & Bus a livrat primele două autobuze electrice de 12 metri companiilor de transport local Hamburger Hochbahn AG și  Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH, acestea fiind folosite pe liniile cele mai aglomerate ale orașului Hamburg.

Primele modele MAN Lion’s City E de 12 metri vor fi livrate clienților în ultimul trimestru din 2020, iar versiunea electrică de 18 metri va fi livrată șase luni mai târziu. Producția în serie mare va începe în prima parte a anului 2021.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.