MAN a produs primul camion cu motor diesel cu injecţie directă

Pe 12 martie 1924, inginerii de la MAN Sturm und Wiebicke au mers de la fabrică din Augsburg până la Nürnberg cu un camion cu sarcină utilă de 4 tone, propulsat de un motor diesel cu injecție directă.
Datorită celor aporximativ 40 de cai putere dezvoltați, camionul a parcurs distanța de 140 de kilometri în cinci ore și jumătate. Acest succes a fost un imbold pentru tehnologie, ce a permis motorului diesel să devină mai economic și să fie construit suficient de compact încât să poată fi utilizat pentru prima dată pe autovehicule.
Rudolf Diesel a patentat primul motor diesel în 1897. Până la mijlocul anilor 1920, motoarele diesel au fost folosite doar ca motoarele statice în fabrici sau pentru alimentarea navelor, datorită dimensiunilor și greutății lor.
La început, primele camioane și autobuze MAN Saurer erau dotate cu motoare pe benzină. Între 1919-1923, grupul ingineresc MAN a continuat să lucreze la dezvoltarea de motoare diesel pentru utilizarea pe autovehicule.
Inginerii germani aveau de rezolvat două probleme tehnice majore în dezvoltarea motorului diesel pentru vehicule comerciale: o primă problemă era de micșorare în dimensiuni a tehnologiei de acționare, astfel încât motorulsă intre sub capotă, iar o a doua problemă a fost montarea unui compesor de înaltă presiune pentru a crește puterea.
Scopul său a fost de a comprima aerul necesar pentru a injecta combustibilul în cilindrii motorului. Injecția de combustibil fără injectare de aer a fost un important pas înainte.
Aerul de ardere era comprimat la 20 de bari în interiorul cilindrului prin mișcarea în sus a pistonului, care îl face să se încălzească intens. Combustibilul este injectat în aerul foarte comprimat.
Combinația de atomizarea fină a combustibilului și temperatură ridicată a gazului determină aprinderea amestecului. Inginerii germani au înțeles că injectarea de combustibil în aerul comprimat în cilindru poate fi făcută doar cu ajutorul unei pompe de injecție mecanice pentru a forța în supapele de injecție aflate sub presiune foarte mare.
Supapele de injecție atomizarea combustibilului în picături mici, crescând astfel combustibilitate. A fost nevoie de un grad ridicat de precizie pentru a construi pompa de infecție, care a fost fabricat de MAN în sine.
Dispunerea supapelor a fost, de asemenea, un factor crucial în succesul procesului de injecție directă. În noul motor produs de MAN, combustibilul este injectat prin două duze deschise aflate în părțile laterale ale capului cilindrului. Alinierea tangențială a duzelor a permis combustibilul injectat să se amestece cu aerul comprimat din motor.
Primele trei motoare experimentale (D1580) au fost produse la uzină din Augsburg în 1924 și au fost testate cu succes pe un camion și un plug motorizat. Aceste motoare diesel, primele cu injecție directă au avut un alezaj de 105 mm, dezvoltând o putere cuprinsă între 35 CP până la 40 CP la 1.000 rpm și o greutate de aproximativ 420 kg.
Premieră la Salonul Auto de la Berlin 1924
Așa cum era de așteptat, primul motor diesel cu injecție directă a fost prezentat pentru prima dată publicului în cadrul Salonului Auto de la Berlin din 1924, după ce camionul de test a parcurs mai bine de 2.500 km.
Inginerul Şturm a insistat să conducă personal camion la centrul expozițional din Berlin. Călătoria de la Nurnberg i-au luat două zile.
Nu au existat avarii pe drum, în afară de niște supape murdare. Într-o telegramă trimisă colegilor săi de la fabrica MAN din Augsburg după sosirea la Berlin, Sturm le-a scris „Drum finalizat” (Fahrt ouţ beendet). Motorul expus la Berlin Motor Show în 1924 pot fi acum văzut pe ecran la Muzeul Deutsche din Munchen.
Injecţia directă intră în producția de serie
Ca urmare a succesului de la Berlin, a fost deschisă producția de serie a noului motor diesel seria D1580 B pentru a echipa vehhiculele comerciale produse de MAN.
Primii clienţi au fost Kraftverkehr Bayern și Reichspost din Munchen, Augsburg și Nürnberg, care au luat fiecare în primire câte vehicul cu motor diesel în scop experimental.
Primul client care a cumpărat primul camion cu un motor diesel cu injecție directă a fost fabrica de bere „Zum Hasen “din Augsburg. Acest prim camion de bere a fost în serviciu în Augsburg timp de zeci ani, fără a avea probleme majore. Primul autobuz cu motorul D1580 B a fost achiziționat de către Reichspost în 1925.
Un succes pe linie
Principalele două argumente în vânzarea noilor vehicule au fost: greutatea scăzută a vehiculului datorită dimensiunilor compacte ale motorului și economii masive de cca. 80% ale costurilor de operare, comparativ cu motoare pe benzină ale timpului.
La mijlocul anilor ‘20, cererea de camioane cu motoare diesel cu injecție directă a explodat astfel că, producția a fost mutată la uzina mărită de la Nurnberg. De altfel, orașul german, Nurnberg rămâne centru de excelență pentru motoare MAN.
Toate motoarele pentru întreaga gamă de producție sunt dezvoltate, testate și, în mare măsură, fabricate și asamblate acolo.