
În 2018, producătorul german MAN și logisticianul DB Schenker, vor testa în condiții reale de operare camioane conectate în pluton.
Chiar dacă Daimler a fost primul producător de vehicule comerciale grele care a prezentat în premieră mondială cum funcționează camioanele conectate în pluton, se pare că bavarezii de la MAN vor fi primii care vor testa în condiții reale de operare funcționalitatea acestora în transportul de marfă.
Pentru asta, MAN avea nevoie de un partener puternic, astfel că, a semnat un acord de cooperare cu furnizorul de servicii logistice DB Schenker. Prin intermediul acestui acord cele două companii vor derula un proiect pilot în două etape.
De ce a ales MAN să lucreze cu DB Schenker? Pentru că, DB Schenker pune la dispoziție structura ideală pentru a testa camioanele conectate în pluton în cadrul operațiunilor de transport de zi cu zi, permițând în același timp dezvoltarea acesteia pe mai departe.
Primele camioane conectate în pluton vor fi operate abia în 2018 pe o “autostradă digitală de test” – autostrada A9, ce leagă sediile DB Schenker din Munchen și Nuremberg
În prima etapă a proiectului, MAN și DB Schenker vor clarifica problemele fundamentale ale procesele de operare, vor indentifica scenarii adecvate pentru testarea plutonului de camioane conectate și vor defini cerințele tehnice și logistice pentru compilarea plutoanelor.
[perfectpullquote align=”right” cite=”Jochen Thewes, președinte al consiliului de administrație al DB Schenker” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Obiectivul nostru este să devenim un deschizător de drumuri în ceea ce privește digitalizarea în industria de transport și logistică și să le oferim posibilitatea clienților care sunt atât în cautarea tehnologiei digitale cât și non-digitale să aleagă.[/perfectpullquote]A doua etapă a proiectului va implica dezvoltarea de camioane autonome, conforme nevoilor DB Schenker pentru transportul între terminalele sale din Nuremberg.
Pluton de camioane conectate sau platooning-ul cum mai este cunoscut, se referă la un sistem de camioane utilizate în traficul rutier, în care cel puțin două dintre acestea merg pe autostradă la o distanță foarte mică unul de celălalt cu ajutorul sistemelor de asistență și control a șoferului.
Toate vehiculele din pluton sunt conectate între ele prin intermediul unei “bare de tractare” electronice de forma comunicării car-to-car. Primul vehicul, denumit lider, determină viteza și direcția urmăritoarelor. Distanța dintre două camioane conectate în pluton este de aproximativ 10 metri, echivalentul unei jumătăți de secundă în timpul mersului.
Legătura electronică ce conectează camioanele aflate în pluton garantează siguranță în operare. Astfel, camioanele conectate în pluton reprezintă au avantaj real pentru siguranța transporturilor. Eroare umană este, din păcate, una dintre cele mai frecvente cauze ale coliziunilor din spate. Conectarea electronică a camioanelor reprezintă o soluție reală pentru a diminua această problemă.
VEZI ȘI: Lanțul cinematic Volvo Trucks evidențiat în filmul ‘The Flying Passenger’
Obiectivul principal al conectării camioanelor în pluton este acela de a permite mersul cât mai aproape de camionului din față, la “aspirație” cum se spune în motorsport, realizându-se astfel economii substanțiale de combustibil și reduceri ale emisiilor de carbon.
Nu în ultimul rând, camioanele conectate în pluton vor permite utilizarea mult mai eficientă a infrastructurii de transport.
Proiectul se concentrează pe cererea clientului pentru procese rapide, ecologice și complet transparente. De altfel, DB Schenker se așteaptă la o creștere semnificativă a eficienței prin conectarea unor noi soluții cu procesele logistice ale clienților săi. De asemenea, DB Schenker consideră că utilizarea camioanelor conectate în pluton și condusul autonom au un potențial enorm.
În plus, proiectul va investiga cerințele pe care șoferii camioanelor conectate în pluton trebuie să le îndeplinească, precum și impactul general al acestei noi tehnologii pe camion ca și loc de muncă, acum și în viitor.
MAN și DB Schenker se așteaptă ca acest proiect pilot să genereze noi soluții de optimizare a proceselor logistice.
Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube