MagazinTop News

MAN V10, versiunea cu “muschi” a lui F90

În anii ’80, fiabilitatea era ceea ce contata cel mai mult la camioane. Apoi, caii putere. MAN F90 V10 le avea pe ambele.

Dacă viitorul nu știm ce fel de camioane ne va aduce, haideți să ne amintim de cele din trecut. După ’90, mulți șoferi s-au bucurat să poată începe treaba cu un MAN. Pe atunci, era în fabricație în Germania seria F90. Semăna bine cu ROMAN, care era o licență de MAN F8, dar nu găseai o singură tablă care să fie identică între cele două.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Abia lansat în 1986, F90 vine cu o superversiune cu motor V10 de 18 litri, 460 CP și 2.080 Nm.

Începuse întrecerea pentru cel mai puternic camion de șosea, iar Scania, Mercedes-Benz și Volvo toate aveau speranțe. Apropo de Mercedes-Benz, acesta producea în coproducție cu MAN un motor asemănător, dar diferit optimizat. Cel de la MAN, D2840LF avea două turbine cu un radiator aer-apa pe admisie. Un ambreiaj cu două discuri și o cutie de vteze ZF cu dublu H, cu 16 trepte trebuia să pună pe șosea uriașa putere.

Fără electronică, totul stătea în talpa șoferului. Doar el era de vină când roțile motoare rupeau aderența la demaraje ori camionul devenea supravirator. Chiar trebuia să fi profesionist ca să scoți tot ce se putea din camion, altfel toceai cauciucurile degeaba.

VEZI ȘI: Volvo FH, camionul care a resuscitat vânzările Volvo, împlinește 30 de ani

Exista totuși ABS și… cam atât. Cei care l-au condus se bazau pe un consum mediu de 40 litri/100 km, și mărturiseau că trebuiau să fie atenți nu atât la consum, cât la vitezometru. Da, MAN 19.462FS putea atinge 140 km/h. Ilegal!

Mai știm de la șoferii de atunci că monstrul de sub pat era silențios, chiar și în plină sarcină. Iar patul de jos, ce apărea în pliante sub denumirea ”full-size” avea doar 1,9 metri lungime și 0,6 metri lățime! Astăzi, ergonomia cabinei F90 nu se compară cu cea a cabinelor contemporane, însă șoferii se bucurau mult de volanul reglabil și de scaunul cu suspensie pneumatică produs de ISRI.

Interiorul cabinei lui MAN F90 V10 de 460 CP

Tot atunci apăreau oglinzile acționate și încălzite electric. Tunelul motorului încă nu deranja grav pe nimeni. Cu toate acestea, în toate prezentările epocii, se punea mai mult accent pe fiabilitate și mai puțin pe gadgeturi ori ecologie.

După apariția sa, doi ani mai târziu, la sfârșitul lui 1989, puterea lui MAN V10 atinge pragul de 500 CP, iar după alte câteva luni apare și cabina cu plafon înalt. Camioanele începeau să semene cu cele de azi. În 1994, F90 a fost actualizat și s-a transformat în F2000. Între timp, mai mulți concurenți au depășit 500 CP.

Din aceeași categorie...

Back to top button